Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Σε δημοψήφισμα εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές

Οι 52.695.832 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων σε πόλεις και επαρχίες, των κοινοταρχών και των νομαρχιακών συμβουλίων

turke-localelectionsCCC

 

Η ανάδειξη των τοπικών αρχών είναι το θέμα των σημερινών εκλογών στην Τουρκία, αλλά το αποτέλεσμα θα έχει άμεση και καθοριστική επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις, αφού όσα διαδραματίστηκαν ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες κατέστησαν τη σημερινή διαδικασία δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

Οι 52.695.832 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων σε πόλεις και επαρχίες, των κοινοταρχών και των νομαρχιακών συμβουλίων. Το ποσοστό για τα νομαρχιακά συμβούλια θεωρείται ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών, αφού οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα. Αυτό θα είναι και το κριτήριο για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αφού θα πρόκειται για άρτια «δημοσκόπηση» βουλευτικών εκλογών.

Στην εκλογική διαδικασία η οποία άρχισε στην ανατολική Τουρκία στις 7 το πρωί και στη δυτική στις 8 και θα ολοκληρωθεί στις 4 και στις 5 το απόγευμα αντίστοιχα, παίρνουν μέρος 26 κόμματα.

Εκτός από το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα στην “Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, το πολιτικό Ισλάμ ελέγχει τη δημοτική αρχή από το 1994. Η Σμύρνη θεωρείται κάστρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ενδεχόμενη απώλεια της “Αγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης θα είναι για λογαριασμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημαντικό πλήγμα. Στη Σμύρνη δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι στην Κωνσταντινούπολη 9.997.024, στην “Αγκυρα 3.607.785 και στη Σμύρνη 3.030.462.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ θα μπορούν να μεταδίδονται μόνο ανακοινώσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

By