Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις Κούρδων

Έχει μειωθεί η ένταση των επεισοδίων με την αστυνομία

turkey-riots

Συνεχίζονται σε μικρότερη κλίμακα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την απραξία της κυβέρνησης στην σταδιακή κατάληψη του Κομπάνι της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις πορείες των προηγούμενων ημερών έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων της χώρας, μικρές ομάδες διαδηλωτών κατέθηκαν στους δρόμους, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης όπου η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 360 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.000 συνελήφθησαν στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέθαναν άλλοι δύο διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί σοβαρά στο Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάλεσε την Παρασκευή τους υποστηρικτές του «να αποφύγουν τη βία (…) ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση».

By