Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: 8 συλλήψεις για την τραγωδία στο ορυχείο της Ερμενέκ

Συνελήφθησαν οι τρεις ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου και πέντε στελέχη της εταιρείας που το διαχειριζόταν

turkey_oryxeio800

Οκτώ συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ερευνών για την πλημμύρα στα τέλη Οκτωβρίου στις στοές ενός ανθρακωρυχείου, εξαιτίας της οποίας τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δεκαέξι συνεχίζουν να αγνοούνται, στα περίχωρα της πόλης Ερμενέκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι οι τρεις ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου και πέντε στελέχη της εταιρείας που το διαχειριζόταν, δήλωσε ο Γιλντίζ μιλώντας στα ΜΜΕ στην Ερμενέκ.

Δεκαοκτώ ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν την 28η Οκτωβρίου σε μια στοά του ορυχείου σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, όταν πλημμύρισε.

Οι σοροί των δύο από τους ανθρακωρύχους ανακαλύφθηκαν από τα σωστικά συνεργεία την Πέμπτη. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε σήμερα, παρά το ότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες θεωρούνται σχεδόν μηδενικές.

Μια προκαταρκτική έκθεση εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα υποδεικνύει ότι η πλημμύρα οφειλόταν στο νερό που είχε συσσωρευτεί στη διάρκεια των ετών σε μια παλιά στοά σε μικρή απόσταση.

«Πρόκειται για ένα καταφανές λάθος των διαχειριστών του ορυχείου… Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και έλεγαν ότι το παλιό ορυχείο απείχε πολλά μέτρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λιγότερους από πέντε μήνες μετά το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της Τουρκίας, την 13η Μαΐου, όταν 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης και κατάρρευσης τμήματος του ανθρακωρυχείου στη Σόμα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

By