Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρκολιάς: Εθνικό μνημόνιο για τη σταθερότητα της οικονομίας

Στη βάση μιας εθνικής συμφωνίας

ethniki trapeza tis ellados

Εθνικό μνημόνιο για τη σταθερότητα και τη θωράκιση της οικονομίας, από νέους κινδύνους, στη βάση μιας εθνικής συμφωνίας, πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς στην ομιλία του σε δείπνο πελατών, όπου παρακάθισαν περίπου 350 επιχειρηματίες. Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά και περνάει σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γεώργιος Ζανιάς.

Ο κ.Τουρκολιάς, που προανήγγειλε αύξηση των πιστώσεων που η ΕΤΕ διαθέτει στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα και ότι σε τεχνικό επίπεδο η ύφεση έχει τελειώσει.

Όμως, συμπλήρωσε, «το επώδυνο ιστορικό κεφάλαιο της κρίσης θα κλείσει ουσιαστικά, όταν αναστραφεί και η τελευταία πτυχή των κοινωνικών επιπτώσεών της, όταν δηλαδή η ανεργία θα έχει τιθασευτεί και ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, συμβατό με ουσιαστική κοινωνική ανάκαμψη με ίδιους πόρους».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία έξι χρόνια, «που μπορούμε σε ρεαλιστική βάση να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», αφού η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας στις προοπτικές της οικονομίας.

«Έμπρακτη απόδειξη αυτής της επιτυχημένης επένδυσης σε αξιοπιστία είναι η σχετικά μικρή ευαισθησία των αγορών σε περιστασιακή ροή αρνητικών νέων για την Ελλάδα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τείνει να εμπεδωθεί τελικά, μια θετική και βελτιούμενη εικόνα για τις προοπτικές της χώρας.

Ενισχυμένη δύναμη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και προσδοκίες για «ανάσες» μέσω φορολογικής πολιτικής.

Κατά τον ίδιο, τα επιτεύγματα της χώρας σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών κεφαλαιοποιούνται ως απόθεμα αξιοπιστίας και τελικά μεταφράζονται σε ενισχυμένη δύναμη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της και σε περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ.Τουρκολιάς υπογράμμισε ακόμα ότι «ακόμη και μικρές αλλά κατάλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο, στη βελτιστοποίηση κατανομής και χρήσης εισροών από την ΕΕ, καθώς και στο περιβάλλον που διέπει τη δομή επενδυτικών κινήτρων, μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε όρους ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Για παράδειγμα, τα αυξημένα περιθώρια που εξασφαλίζει η δημοσιονομική μας αξιοπιστία, αργά ή γρήγορα, θα επιτρέψουν μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση στη φορολογική πολιτική δίνοντας ανάσα και ευρύτατα περιθώρια ανάκαμψης σε ιδιαίτερα πιεσμένους τομείς, όπως λ.χ. η οικοδομή».

By