Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τους 60 νεκρούς έφτασαν τα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε πως το 40% του εκτεθειμένου πληθυσμού στη γρίπη δεν κατάφερε να εμβολιαστεί λόγω της έλλειψης εμβολίων

gripi622_200214

Εξήντα είναι μέχρι σήμερα τα θύματα από τη γρίπη στη χώρα μας, ενώ σήμερα 54 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρ” ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.). Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι φέτος έμεινε εκτεθειμένο το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί για την φετινή εποχιακή γρίπη. «Είναι τραγικό να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ» τονίζουν οι γιατροί. Αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

«Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός

emvolioA
Λόγω έξαρσης των περιστατικών γρίπης των χοίρων H1N1, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα χορηγούν δωρεάν αντιικά φάρμακα. 

Tο ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η έγκαιρη έναρξη αντιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.

«Η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης»αναφέρει.

«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει.

Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας.

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, «χάνονται» κλίνες εντατικής λόγω γρίπης. Αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ.Απόστολος Αρμαγανίδης«Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

By