Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τουσκ – Μογκερίνι τα «φαβορί» για θέσεις-κλειδιά της Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε τους διορισμούς προσώπων στην Ε.Ε.

komision

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε τους διορισμούς προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά, με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και την Ιταλίδα ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι να αποτελούν φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της Ε.Ε. και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντίστοιχα.

«Εάν μου ζητούσατε να κάνω μια βάσιμη υπόθεση, θα έλεγα ότι πιθανόν αυτό θα είναι το δυναμικό δίδυμο που θα ηγηθεί της Ευρώπης στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ στην συνάντηση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους συντηρητικούς ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην ανανέωση της ηγεσίας της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να λάβουν τέλος οι πολύμηνες ζυμώσεις και διενέξεις για τους θώκους του Προέδρου της Ε.Ε. και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), δύο αξιώματα που διατηρούν σήμερα ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι και η Κάθριν Άστον.

Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, και να αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Είναι πολύ ικανός, χαίρει μεγάλου σεβασμού και νομίζω πως η κατάσταση είναι υπέρ του αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στουμπ.

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Τουσκ θεωρείται πως είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της.

«Δεν είμαι υποψήφια. Είμαι η πρωθυπουργός της Δανίας, το έχω πει αυτό εδώ και καιρό, επανειλημμένως», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιτ σε Δανούς δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

Ακόμα, αναμένεται να αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα διαδεχθεί την Άστον. Γενικά αναμένεται ότι θα είναι η Μογκερίνι, παρά τις επικρίσεις που είχαν επικεντρωθεί στην απειρία της και το ότι η διπλωματία της Ρώμης δεν υιοθετεί μια σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία για τον ρόλο της στην Ουκρανία.

Οι Σοσιαλιστές Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της Μογκερίνι στις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Σημείωσε όμως ότι οι 28 ηγέτες αναζητούν μια «συναινετική λύση».

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πάντως ότι θα θέσει στην Μογκερίνι —εάν τελικώς επιλεγεί— «όρους» για να εγκριθεί ο διορισμός της.

«Φαίνεται ότι υιοθετεί πολλές από τις προτάσεις μας», υπογράμμισε ο Μπροκ, που προηγουμένως αντιμετώπιζε επικριτικά την υποψηφιότητα της Μογκερίνι επισημαίνοντας πως η δουλειά για την οποία έχει προταθεί απαιτεί εκτεταμένη εμπειρία.

Τα άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί για τον θώκο αυτό είναι εκείνα της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, και του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι ηγέτες αναμένεται επιπλέον ότι θα συζητήσουν σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γαλλία θα προτείνει η Ε.Ε. να δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα, σύμφωνα με πηγές στα Ηλύσια Πεδία.

By