Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ανήσυχο τηλεφώνημα Βενιζέλου σε Σαμαρά

«Να ασκήσουμε τώρα πιέσεις στην τρόικα – δεν αντέχουμε άλλα μέτρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

 

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Το τηλεφώνημα του Ευ. Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ανήσυχο.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τα αγκάθια που προβάλλονται και προϊδεάζουν για «ναυάγιο», οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό, εν όψει και της συνάντησης που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας.

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι πλέον «υπάρχει η δυνατότητα  και επομένως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την τρόικα να στήριξει πιο προωθημένες πρωτοβουλίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης ως προς τις δαπάνες και θα διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας των σχετικών μηχανισμών».

Παράλληλα ωστόσο, όπως είπε στον Πρωθυπουργό, η επίτευξη των στόχων «δεν είναι άσχετη με την υιοθέτηση ευέλικτων και δίκαιων ρυθμίσεων (δόσεις, μείωση προσαυξήσεων και προστίμων) που δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται την κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τελικά λειτουργούν και υπέρ των δημοσίων εσόδων και υπέρ της πραγματικής οικονομίας». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος έχει ως βασική αρχή ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα γιατί αυτό «δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή του τόπου».

Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να στηριχθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς να προκληθούν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα καθώς με τις ρυθμίσεις θα μειωθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, επέμεινε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανεργία και να προχωρήσει η μεταφορά πόρων ενός τουλάχιστον δισεκατομμυρίου ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να χρηματοδοτηθούν 500.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν άλλες 200.000 προσωρινές θέσεις απασχόλησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις. Επιπλέον επεσήμανε πως τα μεγάλα μέτωπα του εξαμήνου είναι δύο: Η ανάσχεση της ανεργίας και η αντοχή των επιχειρήσεων που πιέζονται σχεδόν σε όλους τους κλάδους πλην του τουρισμού. «Επομένως έχει μεγάλη σημασία να απεγκλωβιστούν οι τράπεζες από τα τεχνικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να στρέψουν την προσοχή τους ταχύτερα στις ανάγκες της αγοράς (κεφάλαια κίνησης, μείωση επιτοκίων)» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της δημόσιας διοίκησης στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίας που αφορούν αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού καθώς και την κινητικότητα, επομένως πρέπει να σταματήσει η ανακύκλωση της συζήτησης για «συμβολικές» απολύσεις.

 

By