Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες

Παρόντες ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά και ο Α.Τσίπρας

tsiprastsabes

Για 7 ημέρες θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ουγκο Τσάβες, του οποίου η  κηδεία ολοκληρώθηκε παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ηγέτες από ολόκληρη την υφήλιο.

Στην κηδεία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε και συναντήσεις με τους προέδρους της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, καθώς και τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Μεταξύ πολλών άλλων στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκάσενκο και ο πρόεδρος του Ιραν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Για την μνήμη του προέδρου της Βενεζουέλας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ έξω από τον χώρο της τελετής κυριαρχούσαν τα συνθήματα υπέρ της επανάστασης. Σε δηλώσεις του ο Ραούλ Κάστρο τόνισε πως ο Ούγκο Τσάβες «έφυγε νικητής» και αυτό «είναι γραμμένο στην ιστορία».

Οι ΗΠΑ, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύθηκαν στην κηδεία από χαμηλόβαθμες αποστολές, πλην της Ισπανίας, την οποία λόγω πρωτοκόλλου αντιπροσώπευσε ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος. «Διοικητή, εδώ είσαι αήττητος, αγνός, ζωντανός για πάντα», δήλωσε ο νυν αντιπρόεδρος και υποδειχθείς από τον ίδιο τον Τσάβες ως διάδοχός του, Νικολάς Μαδούρο.

Η σορός του Ο.Τσάβες θα ταριχευθεί και θα εκτίθεται στο στρατιωτικό μουσείο της χώρας.

 

By