Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το δίδυμο της συμφοράς!

Η εικόνα του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του ΝΟ 2 του Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη να μιλάνε φιλικά και συνομωτικά σε έναν καναπέ σοκάρει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες

mpaltakos638_020414

Τελικά δεν ήταν μόνο αντικομμουνιστής, αλλά και απίστευτα αφελής ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος. Είναι πάντως συνεπής. Από το  καλοκαίρι είχε πει  –  τότε που η ΔΗΜΑΡ είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει  από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντευόταν  –  ότι είναι απευκταίο  (σ.σ. για τους άλλους, όχι για τον ίδιο) αλλά πιθανό το σενάριο η ΝΔ να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Χρυσή Αυγή.

Μετά  δήλωσε αντικομμουνιστής, πρωτοφανές για κυβερνητικό στέλεχος,  ενώ  στο επίμαχο βίντεο εμφανίζεται να βρίζει τον φίλο του και πρωθυπουργό, να καταφέρεται εναντίον των Χαρ. Αθανασίου, Ν. Δένδια αλλά και της αρμόδια εισαγγελέα, θέτοντας μείζον ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης. Ο Τάκης Μπαλτάκος «κάηκε» μόνος του και το ζήτημα είναι αν είναι επαρκής η γραμμή που έχει υιοθετήσει το Μαξίμου  «ο Σαμαράς δεν ήξερε τίποτε» για να μην «καεί»  ο πρωθυπουργός κα η κυβέρνηση.

Κατά μία ανάνγωση, το περιεχόμενο της συζήτησης Μπαλτάκου – Κασιδιάρη «ξεπλένει» τον Α. Σαμαρά, επειδή ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αρχικά να υποβαθμίζει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια να παρεμβαίνει για να ξεκινήσουν οι διώξεις των μελών της.   Από το πόσοι θα κάνουν αυτή την ανάνγωση στα γεγονότα, θα εξαρτηθεί το αν η κυβέρνηση θα σταθεί στα πόδια της ή θα πέσει από το «Mπαλτάκος – gate».

Είναι πρόωρο και όχι πολύ πιθανό –  παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και όχι του ΣΥΡΙΖΑ που επιδεικνύει στάση αναμονής προς το παρόν – η υπόθεση αυτή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Αυτό που ήδη συζητείται είναι αν από αυτήν την εξέλιξη ενισχύεται ή όχι η Χρυσή Αυγή.

Πρώτον, το φιλικό και συνομωτικό ύφος ανάμεσα στο Νο2 της κυβέρνησης και το Νο2 της Χρυσής Αυγής ακυρώνει άμεσα το αντισυστημικό και αντιεξουσιαστικό προφίλ που θέλει να διατηρεί η Χρυσή Αυγή. Κακά τα ψέματα, η εικόνα του Ηλία Κασιδιάρη να συνομιλεί σε τέτοιο ύφος με τον στενότερο συνεργάτη του Α. Σαμαρά είναι τέτοια που η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να πείθει πλέον ως αντισυστημική δύναμη. Ωςε [παρασυστημική και πρακρατική, ίσως…

Δεύτερον, δεν είναι σκευωρία οι κατηγορίες κατά της Χρυσής Αυγής περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Δεν είναι σκευωρία  επίθεση των Χρυσαυγιτών κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Δεν είναι σκευωρία η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  Δεν είναι σκευωρία οι επιθέσεις εναντίον εκατοντάδων μεταναστών ή αριστεριστών,  δεν είναι σκευωρία τα ντοκουμέντα που εδώ και μήνες βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Τρίτον, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε στα χέρια του αυτό το βίντεο εδώ και μήνες. Γιατί το έβγαλε τώρα; Μία απάντηση είναι ότι το έδωσε στη δημοσιότητα την ημέρα της συζήτησης για την άρση της δικής του ασυλίας.  Υάρχει και άλλη;

Γιάννης Καμπουράκης