Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Ιράν μαζεύει τον αντιαμερικανισμό

Οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία απομάκρυνσης πινακίδων και αφισών που φέρονται κατά των ΗΠΑ

Iran-billboard

Μετριοπαθές πρόσωπο απέναντι στους αιώνιους εχθρούς τους Αμερικανούς προσπαθεί να επιδείξει η νέα κυβέρνηση στο Ιράν, σε μία προσπάθεια ανοίγματος της Τεχεράνης προς την Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές διέταξαν την απομάκρυνση πινακίδων και αφισών με συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, καθώς το Ιράν βρίσκεται σε συνομιλίες με τους «Έξι» στοχεύοντας, αρχικά, στη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι αφίσες που κατέβηκαν φαίνεται ότι κατηγορούσαν για υποκρισία τις ΗΠΑ στις διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη και είχαν στηθεί ενώπιον της 34ης επετείου της «Κρίσης των Ομήρων».

«Σε μία αυθαίρετη κίνηση, χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των δημοτικών αρχών, πολιτιστικό ίδρυμα εγκατέστησε διαφημιστικές πινακίδες» ανέφερε, σύμφωνα με το IRNA, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής της Τεχεράνης.

Οι αφίσες απομακρύνθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αν και ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε για ποιες επρόκειτο.

Μία από τις αφίσες που είχαν εμφανιστεί στην Τεχεράνη,απεικόνιζε αμερικανό αξιωματούχο να κάθεται στο τραπέζι με ιρανό διαπραγματευτή φορώντας σακάκι αλλά και στρατιωτική παραλλαγή, με λεζάντα «Αμερικανική Ειλικρίνεια».

Αντιαμερικανικά συνθήματα και γκράφιτι είναι αρκετά συνηθισμένα στην ιρανική πρωτεύουσα. Η απομάκρυνση των αφισών ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους της «σκληρής γραμμής» στο Ιράν, που έχουν εμφανιστεί επικριτικές απέναντι στους χαμηλότερους τόνους που φαίνεται (τουλάχιστον ρητορικά) να προσπαθεί να κρατήσει ο νέος πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By