Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Κίεβο κάλεσε τη Μόσχα να διαπραγματευτούν «σε ουδέτερο έδαφος»

Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση

ukraine giatseniouk

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ειδικότερα, ο Γιατσενιούκ, αφού κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και ότι αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων της στη χώρα, εκτίμησε ότι ο ρόλος της Μόσχας στη διαδικασία ειρήνευσης με τους αυτονομιστές αντάρτες είναι αποφασιστικός.

«Όλα εξαρτώνται αρχικά από τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ Πούτιν) και το περιβάλλον του. Αν το αποφασίσει και αν έχει αρκετή πολιτική βούληση να σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας (…), είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά η Ρωσία απέρριψε την πρόταση αυτή του Κιέβου, υπογραμμίζοντας ότι οι ουκρανικές αρχές θα έπρεπε αρχικά να ξεκινήσουν διάλογο με τις ανατολικές επαρχίες.

«Το πιο σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των επαρχιών και όχι μια προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από ένα παραπέτασμα όρων (για τις διαπραγματεύσεις) που δεν καταλήγει σε τίποτα», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στις ουκρανικές επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Το Κίεβο και η Μόσχα τάσσονται υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που αυτές θα διοργανωθούν.

 

By