Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι φιλορώσοι παραλαμβάνουν ενισχύσεις

Προετοιμάζονται για αναζωπύρωση των συγκρούσεων

oukrania-2

H κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι προετοιμάζονται για αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική περιοχή της χώρας καθώς επιτρέπουν τη διέλευση «Ρώσων μισθοφόρων» στην ουκρανική επικράτεια και ενισχύονται με νέα φορτία όπλων την στιγμή που οι βομβαρδισμοί κλιμακώνουν την ένταση και αυξάνουν τις ανησυχίες για την εύθραυστη εκεχειρία.

Το σφυροκόπημα περιοχών γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών, και οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σε άλλες περιοχές πλήττουν εκ νέου την εκεχειρία που έχει παραβιαστεί καθώς από τη μια το Κίεβο μιλά για διελεύσεις ρωσικών εξοπλισμών και στρατευμάτων και από την άλλη οι αποσχιστές καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει νέα επίθεση.

«Ρώσοι μισθοφόροι ενισχύουν τις δυνάμεις (των ανταρτών) κοντά στη γραμμή των συνόρων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρίι Λισένκο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αντάρτες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για το ότι οχηματοπομπές φορτηγών μεταφέρουν βαρύ οπλισμό και εφόδια στην ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία και απηύθυνε έκκληση για σεβασμό των διεθνών συνόρων, όπως ανέφερε σήμερα ο πτέραρχος της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Φίλιπ Μπρίντλοβ, στρατιωτικός διοικητής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Υλικά, εξοπλισμοί, οπλικά συστήματα, εφόδια εξακολουθούν να μεταφέρονται στην ανατολική Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί η μεταφορά» και άλλων φορτίων, τόνισε ο Μπρίντλοβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς και σε δύο άλλα πρακτορεία ειδήσεων στη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κοντά στη Νάπολη.

«Ανησυχώ για την αύξηση των κινήσεων αυτών» σημείωσε.

Ο ίδιος προέτρεψε τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διένεξη «να επιστρέψουν στους κανόνες που αναμένουμε ότι επικρατούν στους δυτικούς πολιτισμούς: τα κράτη να σέβονται τα διεθνή σύνορα».

«Η βία συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με την ημέρα» είπε επιπλέον συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, που βοηθούν και εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών ώστε να χρησιμοποιούν εξελιγμένα όπλα έχει πιθανόν αυξηθεί από τον αριθμό των 250- 300 που υπολογιζόταν νωρίτερα.

Ο Φίλιπ Μπρίντλοβ κατήγγειλε ακόμη ότι η Ρωσία διατηρεί 8 τάγματα στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ έχει μετακινήσει δυνάμεις που δύνανται να φέρουν πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Κριμαίας.

«Εάν υπάρχουν (πυρηνικά) ή όχι, δε το γνωρίζουμε» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει την υφήλιο «στα πρόθυρα ενός Ψυχρού Πολέμου».

«Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας έχει στοιχεία ενός Ψυχρού Πολέμου. Εμείς βρισκόμαστε, από πολλές απόψεις, στα πρόθυρα ενός Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε ο Στουμπ στη διάρκεια συνέντευξης στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος» για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα καθώς «τα χρήματα είναι ο καλύτερος μεσολαβητής για την ειρήνη».

By