Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για το μυστήριο των 6.000 νεκρών χοίρων

Βρέθηκαν σε ποτάμι από το οποίο υδρεύεται η Σαγκάη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας

goyrouniaΚινεζικές αρχές δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών γουρουνιών που έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα φτάνει τα 6.000.

Οι αρχές της Σαγκάης σε επίσημη δήλωσή τους αναφέρουν ότι μέχρι την Τρίτη, 12 Μαρτίου, ο ακριβής αριθμός των νεκρών γουρουνιών που βρέθηκαν στον ποταμό Χουανγκπου (Huangpu) κατά το τέλος της προηγούμενης βδομάδας είναι 5.916.

Στην ίδια δήλωσή τους αναφέρουν ότι το νερό παρ’όλαυτά παραμένει ασφαλές για τους κατοίκους της πόλης μιας και η ποιότητα του νερού δεν έχει επηρεαστεί και παραμένει στα ίδια επίπεδα που είχαν τεθεί αρχικά.

Θεωρείται ότι τα ζώα προέρχονται από την περιοχή Τζιαχσινγκ (Jiaxing) της γειτονικής επαρχίας Τζετζιανγκ (Zhejiang), αν και τα αίτια θανάτου τους δεν έχουν εξακριβωθεί. Η ίδια η επαρχία διατηρεί της επιφυλάξεις της μιας και τα γουρούνια μπορεί να έχουν στο αυτί το ταμπελάκι της επαρχίας, αλλά αυτό δείχνει μόνο το που γεννήθηκαν και όχι το που ανατράφηκαν.

Παρ’όλες τις δηλώσεις εφησυχασμού της κινεζικής κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Σαγκάης έχουν αρχίσει και ενοχλούνται με την κατάσταση και πλέον εκφράζουν δημόσια την δυσαρέσκειά τους μέσω του κοινωνικού δικτύου Weibo (το αντίστοιχο Twitter στην κεντρική Κίνα), με κάποιους να δηλώνουν ότι ακόμα και χωρίς τα νεκρά γουρούνια, το συγκεκριμένο ποτάμι είναι πολύ βρώμικο για να χρησιμοποιείται ως πόσιμο νερό.

Κάποια από τα γουρούνια φαίνεται να είχαν προσβληθεί από τον ιο porcine circovirus μια ασθένεια αρκετά κοινή για τα συγκεκριμένα ζώα που όμως δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθουν όμως τους πολίτες μιας και οι φωτογραφίες με τα μελανιασμένα πτώματα στα βρώμικα λυμνάζοντα νερά του ποταμού δημοσιεύτηκαν άμεσα στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, ακόμα και μεγάλα διαδικτυακά κινεζικά μέσα φέρονται ανοιχτά κατά της κυβέρνησης, κριτικάροντας την περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας και κάνοντας συγκρίσεις με τον ποταμό Ρήνο στην Ευρώπη.

Τέλος καλούν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα στοιχεία για την κατάσταση του νερού ώστε να ενημερωθούν τα 24 εκατ. κατοίκων της πόλης.

(Πηγή: Global Times)[space size=»30″]

By