Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το οπλοστάσιο στην αυλή του ΔΟΛ

Όπλα που μετρούν μισό αιώνα ζωής, αλλά σε περιτύλιγμα πρόσφατης εφημερίδας, έκρυβε εγκαταλελειμμένη κατοικία

opla

Μυστήριο καλύπτει τον εντοπισμό ενός παλιού τύπου πολυβόλου και τουλάχιστον επτά γεμιστήρων με περισσότερες από 200 σφαίρες σε εγκαταλελειμμένη κατοικία κοντά στο κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην Αθήνα.

Το σκουριασμένο, χωρίς κοντάκι, αλλά λειτουργικό πολυβόλο Στεν βρέθηκε στην οδό Πόντου και ήταν περιτυλιγμένο σε εφημερίδα με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2014. Τέτοιο όπλο χρησιμοποιούσε ο βρετανικός στρατός αλλά και μέλη της Εθνικής Αντίστασης.

Τα τελευταία χρόνια όπλα αυτού του τύπου διακινούσαν λαθρέμποροι κυρίως στην περιοχή της Κρήτης. Οι γεμιστήρες με τις σφαίρες ήταν σε άριστη κατάσταση και βρίσκονταν σε μεταλλικό κουτί που είχε ένδειξη που αντιστοιχούσε σε μικρό κιβώτιο σφαιρών ενός πολυβόλου με τρίποδα των «.30mm» που επίσης χρησιμοποιείτο στον Β” Παγκόσμιο πόλεμο και έχει αποσυρθεί εδώ και περίπου 50 χρόνια.

dol622_140514

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι άγνωστοι κάτοχοι του οπλισμού πιθανόν αγόρασαν το μεταλλικό κουτί από παλαιοπωλείο με σκοπό να τοποθετήσουν τους γεμιστήρες με τις σφαίρες για να μη σκουριάσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην εγκαταλελειμμένη κατοικία διέμεναν περιστασιακά αλλοδαποί, όμως μέγα ζητούμενο για τους αστυνομικούς είναι για ποιον λόγο βρέθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο οπλισμός και πού μπορεί να χρησιμοποιείτο το παλιό βρετανικό πολυβόλο.

By