Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το παζλ των υποψήφιων νέων ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ

Του Νίκου Φιλιππίδη

paixnidia
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Δύο ξένοι επενδυτές που ψηφίζουν σταθερά Ελλάδα, ένας «φανερός» Έλληνας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια διετία συστηματικά την προσπάθεια απόκτησης του οργανισμού, ένας ακόμα σημαντικός αλλά «κρυφός» για την ώρα Έλληνας επενδυτής, ίσως και ένας επίσης κρυφός μεγάλος διεθνής παίχτης και μια αρνητική έκπληξη αλλά με λογική εξήγηση συνθέτουν το παζλ των δύο υποψήφιων σχημάτων για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Η πρώτη είδηση από τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, βγήκε από την απουσία οποιαδήποτε αναφοράς του ονόματος Κόκκαλη, ο οποίος προφανώς αποφάσισε να αρκεστεί στην νέα ανανεωμένη σύμβαση που πρόλαβε να υπογράψει η Intralot με την διοίκηση του οργανισμού.
Η δεύτερη δεν ανακοινώθηκε αλλά από πληροφορίες προκύπτει ότι στο σχήμα της Emma Delta στην οποία συμμετέχει ο Τσέχος μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς Jiri Smejc και ο Έλληνας Δημήτρης Μελισσανίδης, φαίνεται ότι προσχώρησε και ο όμιλος Κοπελούζου και ίσως και ο διεθνής κολοσσός Lottomatica.
Απεναντί τους παρατάσσεται ένας απρόσμενος φίλος της Ελλάδας, το επενδυτικό αμερικανικό κεφάλαιο Third Point του Daniel Loeb το οποίο αφού έβγαλε περί τα 500 εκ. ευρώ ποντάροντας στην διάσωση της Ελλάδας και στην παραμονή στο ευρώ, αγοράζοντας φθηνά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την δευτερογενή αγορά πέρυσι το καλοκαίρι, συνέστησε στην συνέχεια ένα επενδυτικό κεφάλαιο με ελληνικό όνομα και είναι αποφασισμένο να επενδύσει σημαντικά ποσά στην χώρα μας.
Απόντες από τον διαγωνισμό ήταν τελικά το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners με τον Έλληνα Νίκο Σταθόπουλο, όπως και τα σενάρια για τον κινεζικό κολοσσό Fosun.
Σημειώνεται ότι η ανάδειξη του νέου ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.
By