Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το πανάκριβο καμπινέ του κυρίου Frank…

To ’41 αυτοκτόνησε στο Μανχάταν, το… ’14 καταγράφει ασύλληπτο ρεκόρ…

diamerisma frank
Το διαμέρισμα του Jean-Michel Frank στο Μπουένος Άιρες

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Το 1941 ο Γάλλος σχεδιαστής επίπλων Jean-Michel Frank αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο το αρτίστικο διαμέρισμά του στο Μπουένος Άιρες για να ταξιδέψει ως τη Νέα Υόρκη.

Εκεί όμως, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να το τολμήσει, πηδώντας από το παράθυρό ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν…

Η αυτοκτονία στάθηκε κύρια αιτία για να εκτοξευθεί στα ύψη η φήμη του για το ταλέντο του ως interior designer…
Τα σχέδια που είχε δημιουργήσει, έγιναν συλλεκτικά κομμάτια και περιζήτητη τέχνη, μέχρι που άρχισαν να αγοράζονται από εμπόρους, επιφανείς συλλέκτες, αχόρταγες κοσμικές κυρίες…

jean michel frank

Το μεγάλο ρεκόρ!
Μετά από πολύωρες συμφωνίες ανάμεσα σε κληρονόμους του Jean-Michel Frank και ενός ιδιώτη συλλέκτη, αποφασίστηκε να πουληθεί μέσω οίκου Sotheby’s στο Παρίσι, ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του Frank: το περίφημο cabinet από μπρούντζο και πατίνα το οποίο χρονολογείται από το 1935, και έχει διαστάσεις 109×75,5×22 εκ.
Είχε εκτιμηθεί μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ, τιμή αρκετά υψηλή που είχε συζητηθεί και στο τελευταίο sale με τα υπάρχοντα του Felix Marchilac, Γάλλου art deco dealer πουλήθηκε για 3.681.500 ευρώ!

 

 

 

 

cabinet frank
To cabinet του Jean-Michel Frank που πουλήθηκε από την προσωπική συλλογή του Felix Marchilac, αγγίζοντας τα 3.681.500 ευρώ!
By