Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ σε αναβρασμό, ο Βενιζέλος… Βούδας

Όλο το παρασκήνιο από τις εσωκομματικές συγκρούσεις – ποιοί προορίζονται για θέσεις κλειδιά

 

9th PASOK Congress  / 9ο  Συνέδριο ΠΑΣΟΚΤο ΠΑΣΟΚ σε αναβρασμό, ο Βενιζέλος ήρεμος. Αυτή την εν πρώτοις αντιφατική εικόνα, εισπράττει κάποιος όταν μιλά με κορυφαία κομματικά στελέχη. Οι περισσότεροι αγωνιούν για το αποτέλεσμα των νέων οργάνων που θα εκλεγούν την Τετάρτη πιθανότατα, ποιοί θα στελεχώσουν το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, ποιός θα είναι ο γραμματέας και κάποιοι για το αν θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Κινήματος δείχνει ικανοποιημένος και κυρίως κατασταλλαγμένος για πρώτη φορά μετά από καιρό. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που αποκαλύπτει το thepaper και δείχνει την ψυχολογία Βενιζέλου: Η Επιτροπή Καταστατικού και πιστοποίησης μαζί με στελέχη από μια πτέρυγα «βενιζελικών» του ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το βράδυ, στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ότι απορρίφθηκε η πρόταση για μέτρο σταυροδοσίας 30%. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν υποσχεθεί νωρίτερα ότι θα περνούσε, καθώς είχαν την στήριξη και άλλων εσωκομματικών τάσεων (Καρχιμάκη, Σκανδαλίδη κλπ). Αντιθέτως υπερψηφίστηκε η πρόταση άλλης πτέρυγας βενιζελικών (Κωνσταντινόπουλος) με όριο το 20%. «Πρόεδρε, χάσαμε την ψηφοφορία» του ανακοίνωσαν. «Δεν πειράζει, ελάτε από εδώ να σας… παρηγορήσω!» απάντησε με το δηλητηριώδες χιόυμορ του ο Ευ. Βενιζέλος. Είναι προφανές ότι αυτό που τον ενδιέφερε είναι να περάσουν οι πολιτικές θέσεις, η συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη και η διαδικασία ενοποίησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτά τα κέρδισε στο Συνέδριο και είναι πλέον οι «γραμμή» του εφεξής. Οι λοιπές «οργανωτικές ή οργανωτίστικες» ρυθμίσεις είναι λεπτομέρειες που εντάσονται στον συνήθη διαγκωνισμό στελεχών.

Ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος πρέπει να λύσει ένα σταυρόλεξο με πολλές παραμέτρους:

  1. Ποιόν θα προτείνει για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Οι μισοί θεωρούν ότι το Συνέδριο έδειξε το δρόμο και το πρόσωπο, φέρνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη πρώτο σε ψήφους με διαφορά. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος – όπως αποκάλυψε το thepaper από προχθές – σε συνάντηση που είχε με τον 33χρονο πολιτικό μηχανικό, στην Ιπποκράτους, «κλείδωσε» την υποψηφιότητα του. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά «βενιζελικών» που αντιδρούν έντονα και πιέζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει απόφαση, καθώς θέλουν να οριστεί γραμματέας ένα στέλεχος με περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, ρίχνοντας στο τραπέζι ονόματα όπως του Πάρη Κουκουλόπουλου (δεν επιθυμεί και ο ίδιος, προορίζεται για κυβερνητικό πόστο) της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Τάκη Ρήγα, βουλευτή Κυκλάδων. Τα εν λόγω στελέχη (Στέλιος Αγγελούδης, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Παντελής Καμάς, Κώστας Πανταζής κ.α) συγκρούστηκαν στο Συνέδριο με τον Ν. Ανδρουλάκη και θεωρούν ότι τυχόν εκλογή του ως γραμματέα θα προκαλέσει εσωτερικό διχασμό. Και επειδή κάθε «εμφύλιος» πόλεμος είναι πιο οδυνηρός, η απάντηση των πρώτων βενιζελικών στους δεύτερους είναι πως όσα ισχυρίζονται «είναι απλώς το ψυγορράγημα του παλιού που πεθαίνει»,

Ο Β. Βενιζέλος γνωρίζει καλά το παρασκήνιο, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει – όπως έκανε στο Συνέδριο – ελεύθερες τις επιμέρους τάσεις του να αλωνίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, φέρεται να διαμηνύει αυστηρά μέσω συνεργατών του «μαγκιές δεν θα περάσουν από καμία πλευρά!». Είναι σαφές, ότι η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία από το Συνέδριο, αφού οι ρηγματώσεις που προκάλεσε η συνεδριακή διαδικασία, θα εμφανιστούν στο πολλαπλάσιο.

  1. Ποιούς θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση; Θα επηρεαστεί από τις εσωκομματικές καντρίγιες ή θα επιλέξει όσους  είχε εξαρχής κατά νου; Ο μόνος βέβαιος φαίνεται ότι είναιο Γιάννης Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ), ενώ  κερδίζουν έδαφος οι Πάρης Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει «την επόμενη εβδομάδα το αργότερο».
  2. Τι θα κάνει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Η αναμενόμενη υπουργοποίηση του Γιάννη Μανιάτη αφήνει κενή τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχει συγκρουστεί με τον Ευ. Βενιζέλο, είναι «στο ψυγείο» και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Χρυσοχοΐδης να προλάβει τον Ευ. Βενιζέλο και να παραιτηθεί πρώτος, ακόμη και ότι βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης. Επιπλέον κενή θα μείνει και η θέση του β’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αν μπει στην κυβέρνηση και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όπως ακούγεται.
  3. Το παζλ της συμπλήρωσης των θέσεων του πολιτικού συμβουλίου είναι ίσως ο τελευταίος «πονοκέφαλος» Βενιζέλου καθώς θα γίνει… μάχη για να αποτυπωθούν οι τάσεις του Συνεδρίου με εκπροσώπους των επιμέρους τάσεων: Ομάδα Παναγιωτακόπουλου, ομάδα Καρχιμάκη, «παπανδρεϊκοί» και λοιποί βενιζελικοί.

 

 

 

By