Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πρώτο προσκλητήριο της «Εθνικής» επιστράτευσης

Εθνική προσπάθεια για να μην καταλήξει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας στο ΤΧΣ κάνει η κυβέρνηση.

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethniki-trapezaΟμογενείς από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, εφοπλιστές, δεκάδες μεγαλοπελάτες, ακόμα και η Εκκλησία της Ελλάδος (παρά τις μεγάλες απώλειες), «επιστρατεύτηκαν» απέναντι στην εθνική προσπάθεια να μην καταλήξει η παλαιότερη και μεγαλύτερη τράπεζα στην χώρα  στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην σημερινή γενική συνέλευση αναμένεται να σφραγιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, με την Εθνική να πετυχαίνει να συγκεντρώσει από ιδιωτικά κεφάλαια ένα ποσό μεγαλύτερο από το 1 δισ. ευρώ και σίγουρα πάνω από τα 800 εκ. ευρώ.

Η διοίκηση Τουρκολιά είχε μπροστά της ένα τιτάνιο έργο μετά το μπλόκο στην συγχωνευσή της με την Eurobank, ωστόσο με ταχύτατες κινήσεις και την ενεργοποίηση δυνάμεων σε ανώτατο επίπεδο όπως αυτή του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι κατάφερε το έργο της.

Η διοίκηση της Εθνικής μετά τα roadshows σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Αθήνα περιμένει με μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον να δει αν οι υποσχέσεις που έχει εξασφαλίσει σε αυτή τη φάση θα μετουσιωθούν σε πράξη την ώρα της δημόσιας προσφοράς. Εκεί όπου περιμένουν την παρουσία όλων, από τους μικρομετόχους της τράπεζας έως το προσωπικό της και από γνωστά ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα έως ορισμένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds. Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος ομογενών επιχειρηματιών, που επίσης έχουν προσεγγισθεί και έχουν ανταποκριθεί θετικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ονόματα όπως αυτού του Μυστακίδη (μεγαλομετόχου της Glencore) ή του επίσης ομογενή Τζων Κάλαμος (του αντίστοιχου fund).

By