Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιος είναι ο Γ. Σπανός

Η σχέση του επιχειρηματία με την ΕΤΕΚΑ και με τον Ατρόμητο Αθηνών

Μετά από τη χθεσινές εξελίξεις που έφεραν τη σύλληψη του από τις αρχές, ο Γιώργος Σπανός είναι στο επίκεντρο της ειδησιογραφίας για την Πέμπτη και τα δημοσιεύματα εν είδη βιογραφικού εμφανίζονται στο σύνολο των σημερινών εφημερίδων.

Ιδού πως σκιαγραφείται το προφίλ του κ. Σπανού από «Τα Νέα»:

«Η ΕΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1983 από τον Μιχάλη Σπανό, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη της Γιώργου Σπανού. Την ίδια χρονιά αποκτά δικό της χώρο αγοράζοντας από την ΕΛΒΥΝ τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα.

Η δραστηριότητά της αρχικά αφορούσε τον εφοδιασμό πλοίων όλων των κατηγοριών σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Στην πορεία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των λιπαντικών αλλά και στην εμπορία καυσίμων μέσα από ένα δίκτυο 270 πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα.

Παρά την κρίση της αγοράς, οι πωλήσεις της ΕΤΕΚΑ το 2013 στον χώρο των ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 6%. Στον  χώρο του εφοδιασμού θεωρείται από τις τρεις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Σε μηναία βάση διακινεί περί τους 40.000 τόνους ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Ο τζίρος της ΕΤΕΚΑ το 2013 διαμορφώθηκε στα 750 εκατ. ευρώ με μόλις 20 εκατ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό, ενώ εμφάνισε και οριακά κέρδη. Η εταιρεία διαθέτει 7 ιδιόκτητα γκαζάδικα πλοία και 21 ιδιόκτητα βυτιοφόρα.

Ο 45χρονος σήμερα – Γιώργος Σπανός ανέλαβε τα ηνία της ΕΤΕΚΑ το 1995 από τον πατέρα του Μιχάλη. Είχαν προηγηθεί οι σπουδές του στη διοίκηση των επιχειρήσεων και η Διεύθυνση των πωλήσεων της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο Σπανός είχε καταφέρει πριν από τις χθεσινές αποκαλύψεις για το κύκλωμα λαθρεμπορίας να αποκαταστήσει τη φήμη της ΕΤΕΚΑ, η οποία στο παρελθόν είχε πάλι εμπλακεί σε ανάλογες υποθέσεις.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Γιώργος Σπανός είναι γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας: περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέλαβε τα ηνία της άσημης – και χωρίς πολλούς οπαδούς – Χαλκηδόνας, η οποία σε διάστημα μόλις επτά ετών (1997-2003), βρέθηκε από τα «αλώνια» των τοπικών πρωταθλημάτων του Πειραιά στα «σαλόνια» της Α” Εθνικής!

Εκείνη την περίοδο ο παρηκμασμένος ποδοσφαιρικά αλλά δημοφιλής Ατρόμητος Αθηνών είχε μόλις υποβιβαστεί στη Γ” Εθνική και βρισκόταν προ της χρεοκοπίας. Ο Γιώργος Σπανός χρησιμοποίησε μία τεχνική νομότυπη, αποτελεσματική αλλά όχι και τόσο θεμιτή: οι δύο ΠΑΕ συγχωνεύθηκαν τον Μάιο του 2005 – διατηρήθηκε το όνομα, το έμβλημα, τα χρώματα, η έδρα, η δημοτικότητα, αλλά όχι και τα χρέη της ομάδας του Περιστερίου. Στα οικονομικά κέρδισε η Χαλκηδόνα!»

By