Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το πρώτο βήμα για τη νέα κεντροαριστερά;

 Μετά την ολοκλήρωση του διήμερου συμποσίου για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ οι ζυμώσεις για το σχηματισμό νέου φορέα της κεντροαριστεράς συνεχίζονται.

synedrioAΤο πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός νέου σχήματος, στο οποίο βεβαίως φιλοδοξεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει ρόλο, έκανε ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του χθες το βράδυ στην εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Το κείμενο με τις υπογραφές των 50 προσωπικοτήτων της διανόησης και των πραγμάτων, που θα καλεί σε συστράτευση τις δυνάμεις με ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό θα είναι ένα επόμενο.

Καθοριστικό σημείο σε αυτή την πορεία είναι οι ευρωεκλογές, όπου υπάρχουν σκέψεις για κοινή κάθοδο δυνάμεων της κεντροαριστεράς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς διαφορετικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ -ο πρόεδρος της οποίας Φώτης Κουβέλης έχει ήδη απευθύνει το δικό του προσκλητήριο για δημιουργία νέου κεντροαριστερού φορέα σε δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ- θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο πολιτικής κρίσης εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα ικανό ποσοστό.

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό» διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο διήμερο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές. Σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν, όπως και αν την ονομάζουν, στο χώρο μια μαχόμενης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς που δεν κινδυνεύει από τον δήθεν κομματικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη συνείδησης των μεγεθών οποιουδήποτε προσώπου, όσο συμπαθές και αν είναι αυτό», πρόσθεσε δίνοντας το στίγμα ενός νέου φορέα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία. Θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς. Αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ, τη διαδρομή, την εισφορά, το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε, το ρόλο του σήμερα για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας».

«Χρειάζεται τώρα μια νέα αρχή, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια», είχε πει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε:  «Το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By