Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σχεδιάζει ο Ομπάμα για Συρία

 Δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση για επέμβαση στη Συρία.

ObamaΗ κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Ο Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.

Ο Ομπάμα δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά έκανε λόγο για μια «προειδοποιητική βολή» ενώ το Λονδίνο είπε ότι θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Οι δισταγμοί συνεπώς των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μία από καιρό προαναγγελθείσα επίσκεψη έχουν να κάνουν τόσο με τις αντιδράσεις στον ΟΗΕ όσο και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία διάδοχη κατάσταση, καθώς οι ισλαμιστές της αντιπολίτευσης έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και αποτελούν κάθε άλλο παρά ιδανικό σύμμαχο για την Ουάσινγκτον.

Πηγή: koolnews.gr, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By