Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το «χαράτσι» στα αγροτεμάχια

Στα 12 ευρώ θα φτάσει η μεσοσταθμική επιβάρυνση των φορολογουμένων για κάθε στρέμμα γης.

german-euroΗ αδυναμία των υπηρεσιών να συντάξουν αντικειμενικές αξίες οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών και την τροκομματική κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει φόρο με το στρέμμα στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων.

Η επιβάρυνση θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 12 ευρώ ανά στρέμμα και να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της έκτασης, ενώ θα υπάρχει και ειδική πρόνοια για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στη ρύθμιση αυτή φαίνεται να καταλήγει η διακομματική Επιτροπή για τη φορολόγηση των ακινήτων προκειμένου το 2014 να επιτευχθεί ο μνημονιακός εισπρακτικός στόχος των 3,1 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η απόφαση για φόρο ανά στρέμμα και όχι ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα προλάβουν να καταρτίσουν τους πίνακες των αντικειμενικών αξιών για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου και για την καταγραφή των εκτάσεων αυτών στο Ε9.

Νέα σύσκεψη, πάντως, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, το ύψος του αφορολογήτου ορίου και κυρίως η κάλυψη του κενού των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η απόσυρση του τέλους ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις χθεσινές πρώτες αποφάσεις:

Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα

Όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα φορολογηθούν ανά στρέμμα. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί το ποσό που θα επιβληθεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα ωστόσο μεσοσταθμικά υπολογίζεται ο φόρος να ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά στρέμμα.

Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

-Καλλιεργήσιμα ή μη

-Αρδευόμενα ή μη

-Παραθαλάσσια ή μη

-Κοντά σε εθνικές οδούς.

-Μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας.

-Πεδινά, ορεινά ή ημιιορεινά.

Για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις (για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες): Θα εφαρμοστούν συντελεστές απομείωσης με όριο τα 20 στρέμματα. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε:

– 25 εκατ. στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας.

– 9 εκατ. στρέμματα ελιές.

– 3 εκατ. στρέμματα. Πολυετούς καλλιέργειας

– 23 εκατ. στέμματα. Βοσκότοποι

– 6 εκατ. στρέμματα. Ιδιωτικά δάση

-150.000 στρέμματα. Λατομεία

Υπολογίζεται ότι υπάρχει ακόμα 9-15 εκατ. στρέμματα τα οποία δεν είναι δηλωμένα.

By