Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Χρηματιστήριο δεν «βλέπει» εκλογές

Τραπεζικό «πάρτι» στην αγορά της Αθήνας πάρα το ρίσκο

xrimatistirioΤου Αντώνη Τάντουλου

Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη περίμενε την Δευτέρα το πρωί τους λίγους ομολογουμένως επενδυτές του χρηματιστηρίου, που επιμένουν να ασχολούνται με Ελληνικές μετοχές. Πριν καλά καλά σημάνει το καμπανάκι της έναρξης εκατομμύρια warrants της Εθνικής αγοράστηκαν εν ριπή οφθαλμού με αποτέλεσμα η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος να εκτιναχτεί πάνω από 20% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ανάλογη επιθετικότητα υπήρχε από τους αγοραστές και για τον τίτλο της ΕΤΕ αλλά και για την μετοχή και τα warrants της Πειραιώς και σε μικρότερο βαθμό για την Alpha Bank.

Αποτέλεσμα είναι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να κινείται πλέον πάνω από τις 1.150 μονάδες θέτοντας (τεχνικά) στόχο για υψηλότερο επίπεδα ωστόσο σύμφωνα με έμπειρους ανθρώπους του χώρου το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν είναι η ανοδική τάση αυτή καθ’ αυτή, αλλά το γεγονός ότι συγκεκριμένοι διεθνείς παίκτες δεν προβληματίζονται στο ελάχιστο για την ευαίσθητη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Λένε μάλιστα χαριτολογώντας πως ο μοναδικός σύμμαχος της Ελληνικής κυβέρνησης αυτή την ώρα είναι το χρηματιστήριο και η δευτερογενής αγορά ομολόγων, υπό την έννοια πως η εικόνα τους μαρτυρά πως οι αγορές έχουν άλλη άποψη για τις επιδόσεις και τους χειρισμούς, από αυτή της τρόικας που επιμένει να «κονταίνει» σε κάθε ευκαιρία τις προσδοκίες.

Προφανώς το παραπάνω επιχείρημα είναι αρκετά ισχυρό αν και αποφεύγεται να χρησιμοποιείται επισήμως, δεδομένου ότι κάποιοι όντως ρισκάρουν σημαντικά κεφάλαια αγοράζοντας μετοχές και πολύ περισσότερο τα τραπεζικά warrants. Δηλαδή τα δικαιώματα συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Το ποιος έχει βέβαια δίκιο θα το διαπιστώσουμε στην πράξη, πάντως γεγονός είναι πως οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου σίγουρα έχουν συνυπολογίσει την κατάσταση και γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν.

Όπως επίσης γνωρίζουν πως τέτοιου μεγέθους τοποθετήσεις σε τόσο ρηχή αγορά όπως η Ελληνική δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν εύκολα και γρήγορα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, για παράδειγμα να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Συνεπώς το ρίσκο τους είναι ακόμη μεγαλύτερο και για να το αναλαμβάνουν κάτι παραπάνω θα ξέρουν…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By