Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το BBC χρησιμοποίησε φοιτητές για ντοκιμαντερ στη Βόρεια Κορέα

Οι φοιτητές χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους για τη μυστική κινηματογράφηση του ντοκιμαντερ.

bbc1Ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, το London School of Economics, ασκεί σκληρή κριτική στο BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρειο Κορέα για τη μυστική κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι φοιτητές που συμμετείχαν με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή τους εν αγνοία τους, όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο.

Από την άλλη πλευρά, το BBC αρνείται, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του στήλη, την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα μετάδοση του ντοκιμαντέρ, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τους φοιτητές ως «ανθρώπινες ασπίδες» για την κινηματογράφηση.

Τρεις δημοσιογράφοι του BBC συμμετείχαν στο ταξίδι των φοιτητών στα τέλη Μαρτίου,  μεταξύ των οποίων και ο έγκριτος Τζον Σουίνεϊ, εμφανιζόμενοι ως τουρίστες, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ανακοίνωσε το LSE.

Στους φοιτητές είχε ειπωθεί ότι θα τους συνόδευε «ένας δημοσιογράφος», όπως υποστιρίζει το πανεπιστήμιο,  χωρίς όμως να καταστεί σαφής ο στόχος του καναλιού να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόφαση για να γυρίσει μυστικά ένα ντοκιμαντέρ για την διάσημη πολιτική εκπομπή του, Panorama.

Ο διευθυντής του LSE, Κρεγκ Καλχούν, έγραψε στο Twitter: «Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι του LSE. Πρόσωπα που δεν ήταν φοιτητές και το BBC το διοργάνωσαν και χρησιμοποίησαν τον όμιλο (του πανεπιστημίου) για να προσελκύσουν ορισμένους φοιτητές και να δώσουν (στο ταξίδι) ψεύτικο χαρακτήρα».

Παρόλαυτα, η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με την Βόρειο Κορέα να απειλεί με θερμοπυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

Δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο Άλεξ Πίτερς-Ντέι, γενικός γραμματέας της ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου, ότι οι φοιτητές έμαθαν για τις προθέσεις του BBC κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μάλιστα μία φοιτήτρια είπε ότι το πληροφορήθηκε όταν είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Βόρειο Κορέα.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Σουϊνεϊ, ο οποίος είναι απόφοιτος του 1980 του πανεπιστημίου, εμφανίστηκε ως φοιτητής διδακτορικού στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη χώρα παρότι δεν είχε πλέον κάποια σχέση με το ίδρυμα.

Το LSE αναφέρει σε e-mail που απέστειλε σε προσωπικό και φοιτητές και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα: «Το προσωπικό του BBC παραδέχτηκε ότι η ομάδα των φοιτητών παραπλανήθηκε σκοπίμως ως προς την συμμετοχή του καναλιού στο ταξίδι. Το LSE εκτιμά ότι στους φοιτητές δεν παρήχθησαν αρκετές πληροφορίες ώστε να επιτραπεί η συγκατάθεσή τους κατόπιν ενημέρωσης, αντίθετα η ενημέρωσή τους ήταν τέτοια ώστε να τους θέσει σε σοβαρό κίνδυνο αν το μυστικό σχέδιο αποκαλυπτόταν πριν από την αναχώρησή τους από τη Βόρειο Κορέα»

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ -η μετάδοσή του είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, αλλά ο γενικός διευθυντής του καναλιού αρνήθηκε.

Εκπρόσωπος του BBC αναφέρει στην ιστοσελίδα του:«Οι φοιτητές είχαν όλοι επαρκώς προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους να ταξιδέψουν στη Βόρειο Κορέα με τον δημοσιογράφο ως μέλος της αποστολής τους. Αυτό περιελάμβανε και προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης τους και για το ότι μπορεί να μην τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν μελλοντικά στη Βόρειο Κορέα».

Και ο Τζον Σουίνεϊ μέσω Twitter ανέφερε: «Το LSE εξέδωσε ανακοίνωση την οποία αμφισβητούμε. Όντως πήγαμε στη Βόρειο Κορέα σε μυστική αποστολή. Οι φοιτητές του LSE γνώριζαν και είχαν κατανοήσει τους κινδύνους πριν από το ταξίδι. Και συναίνεσαν» ανέφερε.

Το LSE ανακοίνωσε ότι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη Βόρειο Κορέα είναι νόμιμα αντικείμενα μελέτης σε πολλά αντικείμενα σπουδών, αλλά ότι το BBC ενδεχομένως να έπληξε σημαντικά τη φήμη του πανεπιστημίου και να έθεσε σε κίνδυνο μελλοντικές επισκέψεις στη Βόρειο Κορέα και σε άλλες χώρες.

 

 

By