Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Bloomberg περιμένει να δει… το success story του Σαμαρά

Δημοσίευμα του Bloomberg για την κατάσταση στην Αθήνα.

trapezia

«Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα απτά σημάδια ανάκαμψης της Ελλάδας είναι οι τουρίστες που κατακλύζουν την Αθήνα από κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα». Έτσι περιγράφει το Bloomberg την αναμονή για το success story του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η Ολυμπία Αγγέλη δηλώνει στο πρακτορείο τυχερή που αυτοί οι τουρίστες την κρατούν μακριά από την ανεργία αν και το εισόδημά της έχει πέσει στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια. «Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης ώστε να μπορούν να τους βοηθήσουν οι γονείς τους» είπε μιλώντας από ένα καφέ στην Πλάκα, όπου εργάζεται και συνέχισε: «Όμως εγώ είμαι μοναχοπαίδι και δεν έφυγα ποτέ από το σπίτι μου. Υποστηρίζω τους γονείς μου, βοηθάω στο νοίκι και τους φροντίζω».

Το να μην προστεθεί κάποιος στους 1,3 εκατ. ανέργους είναι μια διαρκής ανησυχία για τους 3,6 εκατ. Έλληνες εργαζόμενους μέσα στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης, σχολιάζει το πρακτορείο επισημαίνοντας πως το ΑΕΠ της χώρας έχει πέσει κατά 22% συγκριτικά με το 2008.

«Οι αρχαίοι πλακόστρωτοι δρόμοι της Αθήνας πολλοί εκ των οποίων κατοικούνται τώρα από επαίτες και κάποτε συνωστίζονταν από οργισμένους διαδηλωτές δείχνουν το τίμημα που πληρώνουν οι πολίτες στους δανειστές για τις λανθασμένες πολιτικές», σχολιάζει ακόμα το δημοσίευμα και υπογραμμίζει ότι την ώρα που οι εξαγωγές στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και οι αμερικανικές επενδύσεις επιστρέφουν στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει το παράδειγμα για την τριετή μάχη διατήρησης του ευρώ.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg τα σημάδια προόδου έγιναν ορατά τόσο πρόσφατα όπως τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Σαμαράς έπεισε την τρόικα να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

«Πολλοί λένε ότι είναι το πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είχε πει στις 16 Απριλίου, μια ημέρα μετά τη συμφωνία. «Σήμερα πιστεύουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι έχει αρχίσει να ξημερώνει», παραθέτει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, αναφέρει, η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να αναγκάσει όλους να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By