Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Facebook προκαλεί κατάθλιψη!

Μία ακόμη έρευνα αναδεικνύει τη «σκοτεινή πλευρά» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

facebookΜέσω του Facebook επικοινωνούν και μοιράζονται δημοσιεύσεις καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι και για πολλούς είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν το πρωί και καταφύγιο για μοναχικά βράδια. Σύμφωνα όμως με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα  του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, το Facebook μπορεί να υποσκάψει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του. Μάλιστα, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς το Facebook κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του. 

Όμως, όταν οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν άμεση επικοινωνία με τους φίλους τους πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμη και τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική διάθεση, αντίθετα ένιωθαν καλύτερα σε αντίθεση με τις online επαφές.

«Επιφανειακά, το facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. Όμως, αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, διαπιστώσαμε ότι μάλλον φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα- το υποσκάπτει», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας κοινωνικός ψυχολόγος Ίθαν Κρος από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ενδεχομένως όμως το  Facebook απλά να εντείνει τα συναισθήματα μοναξιάς ή ζητήματα κατάθλιψης, που ήδη υπάρχουν και έρχονται στην επιφάνεια λόγω της απρόσωπης φύσης της online επικοινωνίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By