Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Reuters μιλά για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

«Οι επενδυτές προεξοφλούν κινήσεις ανακούφισης από τους Ευρωπαίους» τονίζει το δημοσίευμα

greece600_eu300114

Λίγες μέρες μετά από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου την Πέμπτη, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη επιμήκυνση στην διάρκεια αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, από τα 30 στα 50 χρόνια, που θα συνοδεύεται από μείωση των επιτοκίων.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με μια επιτυχημένη αλλά και «προστατευμένη» έκδοση, για πρώτη φορά από την διάσωσή της το 2010, η χώρα ωστόσο δεν είναι ακόμα σε θέση να χρηματοδοτηθεί μόνη της, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.Ένας από τους λόγους που η έκδοση κύλησε τόσο ομαλά, αναφέρει το Reuters, είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό περιμένουν ότι θα υπάρξουν κινήσεις ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

Ο  Αλεσάντρο Τσιανσάντι, αναλυτής της ING στο Άμστερνταμ δηλώνει στο Reuters ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό, και μάλιστα η αγορά αναμένει σύντομα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Σε δεύτερο στάδιο, η αγορά περιμένει επίσης μια ονομαστική μείωση του χρέους, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μέσα στα επόμενα χρόνια, προσθέτει ο ίδιος.

Το αν οι προσδοκίες αυτές θα επαληθευτούν, θα γίνει ξεκάθαρο αργότερα εντός του έτους, αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά της η Έλενα Ντάλι, επικεφαλής της EM Consult στο Παρίσι, σχολιάζει ότι μια τέτοιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους του δημοσίου τομέα (σ.σ. επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων) «συμβαίνει ήδη σιωπηρά». Η ίδια εξηγεί πως αυτό δίνει περιθώρια για νέο δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπάρχει ο φόβος του ανταγωνισμού με τον επίσημο τομέα, όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής.

By