Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Taxis θέλει όλους τους φορολογουμένους online

Δε θα ισχύει ως δικαιολογία το «δεν έλαβα ειδοποίηση επειδή είχα αλλάξει email»

ektiposi-forologikon-diloseon

Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν -αν δεν έχουν ήδη- κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, καθώς και να δηλώσουν ηλεκτρονική διεύθυνση (email), προκειμένου να ειδοποιούνται από τη φορολογική διοίκηση για τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.


Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης και έχουν δηλώσει τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, πρέπει να προχωρήσουν στην επικαιροποίησή της εντός των επόμενων 30 ημερών διευκρινίζεται ακόμη.

Αν δεν το κάνουν και η Φορολογική Διοίκηση τους στείλει οποιαδήποτε ειδοποίηση δεν θα έχουν το δικαίωμα να πουν «δεν την έλαβα γιατί είχα αλλάξει το email μου», ως δικαιολογία.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του Χ.Θεοχάρη «οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επικαλούνται έναντι της Φορολογικής Διοίκησης οποιαδήποτε μεταβολή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τον χρόνο ενημέρωσής της».

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται για ανακοινώσεις της φορολογικής διοίκησης που έχουν κοινοποιηθεί στον Λογαριασμό τους στο TAXIS στην επιλογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση- e−Κοινοποιήσεις». 

Δηλαδή ο φορολογούμενος θα ειδοποιείται ότι «έχει μήνυμα» ηλεκτρονικά με email που του αποστέλλεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει. 

Κατόπιν πρέπει να ανατρέξει στο Taxis για να δει τι έχει αναρτηθεί στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η ειδοποίηση θεωρείται νομίμως κοινοποιηθείσα μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την ηλεκτρονική ειδοποίηση.

Πιστοποιητικό παραλαβής – Η εκτύπωση


Με την παραλαβή στον «Λογαριασμό» taxisnet της κοινοποίησης από τον φορολογούμενο, δημιουργείται στο σύστημα taxisnet ηλεκτρονικό εκτυπώσιμο πιστοποιητικό παραλαβής, που φέρει μοναδικό αριθμό και περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τού φορολογούμενου, το είδος, τον αριθμό, την ημερομηνία και το όργανο έκδοσης της πράξης και των συγκοινοποιούμενων, της απόφασης ή της ειδοποίησης, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής στον «Λογαριασμό» taxisnet καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη ανάρτησης.

Το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό παραλαβής καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης και είναι διαθέσιμο σε κάθε περίπτωση που τυχόν απαιτηθεί.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

By