Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρέλα, πρόκληση και μηνύματα…

Μερικές φορές τα χρήματα βγαίνουν μέσα από προκλήσεις και… διασκέδαση!

honeymoon

 

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Ένα από τα μεγάλα μυστικά για πετυχημένο art dealing είναι το εξής: ο συνδυασμός πρωτοτυπίας και πρόκλησης σε συνάρτηση πάντα με μια υπογραφή που είναι καταξιωμένη στον χώρο.

Φυσικά, αυτό, το γνωρίζουν καλά και τα στελέχη των οίκων δημοπρασιών. Γι’ αυτό και οι Bonhams του Λονδίνου, λανσάρουν την πιο διασκεδαστική και ελκυστική δημοπρασία του έτους, με την ονομασία «A Contemporary Edge» (4 Μαρτίου).
Πρόκειται για μια επιλογή αντικειμένων και έργων σύγχρονης τέχνης που θεωρούνται από τα πιο τραβηχτικά της κατηγορίας και απευθύνονται σε ειδικές συλλογές και επιθετικούς επενδυτές.

«Πώς να ελκύσετε τις γυναίκες»
Ενα από τα έργα που έχουν ξεσηκώσει σχόλια είναι του David Shirgley με τίτλο «How to attract women» (μελάνι σε χαρτί, 42×30) το οποίο έφτιαξε πέρσι και μέσα σε ένα χρόνο διοχετεύτηκε στη δευτερογενή αγορά – προφανώς για επιθετικό market making. Η εκτίμησή του κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 2.000 λιρών.

how to attract w

 

Τα βλέμματα έχει τραβήξει το έργο του Tom Wesselman «Reclining Nude» χρονολογίας 1997 (Πολλαπλή έκδοση) το οποίο έχει εκτιμήσεις από 15.000 έως 20.000 λίρες και προέλευση την γκαλερί Sidney Janis στη Νέα Υόρκη.

tom wesselman

«No entry»
Το αγοραστικό ενδιαφέρον των νεότερων συλλεκτών που έχουν προτίμηση στην street art, έχει προσελκύσει το έργο του Clet Abraham «London calling the clash» χρονολογίας 2013 και με τιμές 4.000 με 6.000 λίρες. Οι ειδικοί μάλιστα, αναφέρουν ότι το έργο αυτό δεν είναι μόνο μια αναφορά στο θρυλικό άλμπουμ των Clash «London calling» (1979), και την underground βρετανική μουσική της εποχής, αλλά και μια ματιά με χιούμορ στη σύγχρονη αστική καθημερινότητα που κατακλύζεται από ταμπέλες, νόμους και αμέτρητα κοινωνικά σύμβολα που εν τέλει ίσως και να περιορίζουν την ελευθερία του ανθρώπου…

clash

Στα υπόψην είναι και το ειρωνικό δημιούργημα «Thrilling news» με την υπογραφή Connor Brothers το οποίο είναι ακρυλικό σε καμβά και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 4.000 και 6.000 λιρών.

thrilling news

Φαβορί ο Banksy
Τα έργα του άτακτου αγοριού της Τέχνης, Banksy, πάντα είναι στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το έργο «Keep it real» (2002) έχει εκτίμηση 50.000 με 70.000 λίρες και αναμένεται να είναι το starlot της δημοπρασίας, ενώ ευκαιρία θεωρείται το «Pulp Fiction», χρονολογίας 2003, που βγαίνει με τιμές 4.000 – 6.000 λίρες.

keep it real B

pulp!600ari

By