Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρία Ελληνικά Οινοποιεία μέσα στα 100 καλύτερα του κόσμου!

Το Αμερικανικό περιοδικό «Wine & Spirit» διαβάζεται από 200.000 επαγγελματίες ή απλά οινόφιλους, με συνδρομητές που ξεπερνούν τις 20.000 και θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σημαντικά έντυπα που αφορούν το κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τα περιοδικά «Wine Spectator», «Wine Advocate» & «Decanter».

krasi2

Το  «Wine & Spirit» επιμορφώνει το αναγνωστικού του κοινό βοηθώντας τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές να επιλέγουν κρασιά όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι και όχι τυχαία. Έτσι, εισαγωγείς, διανομείς, λιανοπωλητές, εστιατόρια αλλά και απλοί οινόφιλοι θεωρούν πλέον απαραίτητη την ενημέρωση τους από το «Wine & Spirit» αφού οι «κρίσεις» του περιοδικού κρίνονται για ολόκληρες δεκαετίες και από τους αναγνώστες του!

Το Αμερικανικό περιοδικό, εδώ και 27 χρόνια εκδίδει τον «Οδηγό αγορών», αναδεικνύει τα 100 καλύτερα κρασιά της χρονιάς κατά την εκτίμηση των κριτών του και τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου μέσα από μια ειδική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει έρευνα εστιατορίων, στην οποία αξιολογούνται από μεγάλο αριθμό εστιατορίων, γευσιγνωστών ή υπευθύνων οίνου, τα κρασιά με την καλύτερη επίδοση ανά ετικέτα, ποικιλία και χώρα προέλευσης.

Με την παραπάνω ειδική διαδικασία για τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, η Ελλάδα σημείωσε και την φετινή χρονιά μια εξαιρετική επίδοση – πολύ ανώτερη από το ποσοστό της συνολικής Ελληνικής παραγωγής στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2013, βραβεύτηκαν τρία Ελληνικά οινοποιεία για τα εξαιρετικά προϊόντα τους:

BOUTARI

Η Οινοποιία «Μπουτάρη», ιδρύθηκε το 1879 από τον Γιάννη Μπουτάρη και κυκλοφόρησε στη χώρα μας το πρώτο ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί – σήμερα διοικείται από τον εγγονό του ιδρυτήΚωνσταντίνο Μπουτάρη ενώ ο έτερος (συνονόματος) εγγονός του, αφού ίδρυσε το 1997 το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» μαζί με τους γιούς του Στέλιο και Μιχάλη, ασχολείται πλέον με την πολιτική.

Η Οινοποιία «Μπουτάρη» λοιπόν, εξασφάλισε και φέτος την μεγάλη αυτή διάκριση για 17η φορά! Τα κρασιά που της χάρισαν την διάκριση στην συγκεκριμένη χρονιά  ήταν τα κρασιά «Grand Reserve Boutari» που συγκέντρωσε από τους αξιολογητές 93 βαθμούς, «Σαντορίνη Μπουτάρη» με 92 βαθμούς, «Καλλίστη» με 92 βαθμούς, «Μαλαγουζιά» με 92 βαθμούς, «Μοσχοφίλερο Μπουτάρη» με 90 βαθμούς και την ένδειξη «Best Buy» και το κλασικό πλέον «Νάουσσα Μπουτάρη» με 88 βαθμούς και επίσης, την ένδειξη «Best Buy»

LOGO ALPHA BLACK EL

Το «Κτήμα Άλφα»  ιδρύθηκε το 1997 από δύο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο της Ελληνικής οινοποιίας, τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και το χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, οι οποίοι συνδύασαν ιδανικά την αγάπη και το μεράκι τους για το αμπέλι και το κρασί. Ο ενιαίος αμπελώνας των 650 στρεμμάτων του Κτήματος βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου Φλώρινας, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας, σε υψόμετρο 620-710 μέτρων παράγοντας κρασιά εξαιρετικά υψηλού ποιοτικού δυναμικού. Τα κρασιά τα οποία χάρισαν στο «Κτήμα Άλφα»  την φετινή διάκριση ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου ήταν τα «Κτήμα ΑΛΦΑ Λευκό – Sauvignon Blanc 2012» με 93 βαθμούς, «Κτήμα ΑΛΦΑ Ερυθρό – Tannat 2009» με 93 βαθμούς, και «Κτήμα ΑΛΦΑ Ερυθρό – Ξυνόμαυρο Σκαντζόχοιρος 2009» με 92 βαθμούς.

αργυρου

Το «Κτήμα Αργυρού» ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε ένα αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Η δεύτερη γενιά (Ματθαίος Αργυρός) αύξησε την καλλιεργούμενη έκταση σε 60 στρέμματα, ενώ η τρίτη (Γιάννης Αργυρός) δεν αύξησε μόνο την καλλιεργούμενη έκταση σε 260 στρέμματα, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο «Κτήμα Αργυρού», στον πολύ ιδιαίτερο αμπελώνα της πανέμορφης Σαντορίνης όπου τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα, αναγνωρίστηκε από το «Wine & Spirit» φέτος για τρίτη φορά, μετά τις αντίστοιχες βραβεύσεις του 2005 και του 2006. Τα τέσσερα κρασιά με εξαιρετικές βαθμολογίες, τα οποία χάρισαν στο «Κτήμα Αργυρού» την φετινή διάκριση ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου ήταν τα «Κτήμα Αργυρού – Vinsanto 20ετίας» με 96 βαθμούς, «Κτήμα Αργυρού – Vinsanto 10ετίας» με 95 βαθμούς, «Κτήμα Αργυρού – Λευκό» με 94 βαθμούς και «Ασύρτικο Αργυρού» με 93 βαθμούς.

wine-and-spirits-logo

Το «Wine & Spirit» δημιούργησε ειδική κατηγορία «Years Best» και για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας εκατοντάδες κρασιά από τα οποία ξεχώρισε 76 συνολικά Ελληνικά κρασιά με ιδιαίτερα καλές βαθμολογίες σε Λευκά (4 από την Κρήτη, 1 από την Κεφαλονιά, 12 από τις Κυκλάδες, 4 από την Κεντρική Ελλάδα, 11 από την Μακεδονία και 11 από την Πελοπόννησο),Ερυθρά (1 από την Κρήτη, 1 από την Κεφαλονιά, 1 από την Σαντορίνη, 4 από την Κεντρική Ελλάδα, 15 από την Μακεδονία, 7 από την Πελοπόννησο) και Επιδόρπια (4 κρασιά).

Οι ευλογημένοι, διαχρονικοί αμπελώνες του Διόνυσου στην ηπειρωτική ή στην νησιωτική Ελλάδα, συνεχίζουν να μας χαρίζουν απλόχερα τους πολύτιμους καρπούς τους που αναγνωρίζονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο για το υψηλό ποιοτικό τους δυναμικό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By