Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τρία χρόνια μετά την εξέγερση εναντίον Μουμπάρακ, η ειρήνη δεν έχει έρθει

 Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στο Κάιρο

Egypt+protest+clashes

Αιματηρά επεισόδια με 49 νεκρούς και τουλάχιστον 247 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρίτης επετείου της εξέγερσης εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο το 2011.

Σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που επεκτάθηκαν σε πολλές επαρχίες της χώρας, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών κατά της νέας κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της αστυνομίας εκτός από το Κάιρο

Παράλληλα ένοπλοι επιτέθηκαν ξανά εναντίον στρατιωτών στη χερσόνησο του Σινά. Οι άγνωστοι, σύμφωνα με τις αρχές, άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου μεταφοράς στρατιωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες και να τραυματιστούν 9. Πυροβόλησαν κατά του λεωφορείου, όταν αυτό περνούσε έξω από στρατιωτικό φυλάκιο, ενώ  επιτέθηκαν με ρουκέτα κατά του φυλακίου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ που ανέλαβε μετά την ανατροπή του Μόρσι ανακοίνωσε πως οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις βουλευτικές, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Η απόφαση αυτή, που αντιφάσκει με με το σχέδιο μετάβασης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, όταν ανατράπηκε ο Μόρσι (όπου και προβλεπόταν η διεξαγωγή πρώτα βουλευτικών εκλογών και μετά προεδρικών), θεωρείται από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια για να αναλάβει πρόεδρος της χώρας ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By