Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς θέλουν να παραμείνει ο Σόιμπλε

Περίπου τρεις στους τέσσερις Γερμανούς θέλουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών στη μελλοντική κυβέρνηση Μέρκελ.

eurogermanyΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως και η καγκελάριος φαίνεται πως έχει κερδίσει την εκτίμηση των ψηφοφόρων για το χειρισμό του στην ευρω-κρίση, καθώς το 72% των Γερμανών επιθυμούν ο 71χρονος πολιτικός να παραμείνει στο πόστο του υπουργού Οικονομικών το οποίο κατέχει από το 2009, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έρευνα έρχεται την ώρα που συνεχίζονται οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Μέρκελ να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών για την πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού. Ωστόσο ίσως αναγκαστεί να προσφέρει στο SPD, το οποίο έχει σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στο σενάριο επανάληψης της συνεργασίας του 2005-2009 υπό τη Μέρκελ, θέσεις «κλειδιά» στο υπουργικό συμβούλιο, όπως το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταφέρει να τους πείσει.

Το SPD έχει ταχθεί υπέρ μεγαλύτερης έμφασης στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε όμως διεμήνυσε την Τρίτη ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει στόχευση όσον αφορά στην ευρωπαϊκή της πολιτική.

Τις διαπραγματεύσεις αυτές παρακολουθεί με προσοχή και η Αθήνα, όπως και γενικότερα ο ευρωπαϊκός νότος. Οι εξελίξεις όμως στη Γερμανία συνδέονται πρώτα από όλα και με τις διεργασίες στο εσωτερικό των γερμανικών κομμάτων που πυροδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Εεκτός από την παραίτηση της ηγεσίας του FDP μετά την αποτυχία να μπει στη Βουλή, νέα ανώτατα όργανα θα εκλέξουν και οι Πράσινοι, ενώ και στο SPD οι ζυμώσεις είναι έντονες, καθώς  υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές και προβληματισμοί.

Την αντίθεση της σε ένα μεγάλο συνασπισμό δήλωσε η πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεσφαλίας και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών Χανελόρε Κραφτ, η οποία αναδεικνύεται έτσι ως πιθανή εσωκομματική αντίπαλος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεν είναι ντροπή να είμαστε αντιπολίτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Κράφτ η οποια ηγείται της κοκκινοπράσινης πλειοψηφίας στο Bundesrat, τη βουλή των αντιπροσώπων των κρατιδίων και από το πόστο αυτό θεωρείται ένα πιθανό αντίπαλο δέος της Μέρκελ και πιθανή υποψήφια για την καγκελαρία το 2017.

Ο αρχηγός του κόμματος κ.Γκάμπριελ, στον οποίο αποδίδεται η πρόθεση συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, καλείται να συνθέσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίες θα αποδειχθούν καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και άρα για τη διαμόρφωση της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ο Γκάμπριελ θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα της κομματικής συνεδρίασης των Σοσιαλδημοκρατών την Παρασκευή όπου 200 στελέχη του κόμματος θα ψηφίσουν κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να υπάρξουν αντιστάσεις σε ένα μεγάλο συνασπισμό.

Η Μέρκελ πάντως έχει δείξει σαφώς ότι προτιμά το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού από τη συνεργασία με τους Πράσινους, στην οποια άλλωστε είπε όχι ο Χόρστ Ζέεχοφερ της CSU (του ενός από τα δύο κόμματα που αποτελούν την ένωση υπό την CDU) και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας. «Η SPD πρέπει να θελήσει τη συνεργασία. Θα ήταν ένα σοβαρό ιστορικό λάθος εάν απέφευγε αυτή την ευθύνη», δήλωσε άλλωστε ο κ.Ζέεχοφερ, καθησυχάζοντας πάντως όσους φοβούνται πολιτική κρίση με τη φράση: «Η καγκελάριος βρίσκεται στην καγκελαρία και κυβερνά».

Με πληροφορίες από reuters.com,spiegel.de, sueddeutsche.de, handelsblatt.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By