Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Νέα Υόρκη

Στο περιθώριο των εργασιών για την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

venizelos

Νέα τριμερής υπουργική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών για την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τόσο στις εργασίες της ΓΣ του διεθνούς Οργανισμού, όσο και στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή ενώ θα συναντηθεί πρώτα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι την Παρασκευή και έπειτα θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης θα γίνει ανασκόπηση της όλης κατάστασης γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή και θα εξεταστούν παραπάνω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών κρατών σε ζητήματα θαλασσίων ζωνών, ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και προβλήματα που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Βενιζέλος πρόκειτα να φτάσει στη Νέα Υόρκη το Σάββατο. Στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, θα έχει σειρά συναντήσεων με πολλούς ομολόγους του και επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών. Ακόμη, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ, καθώς και σε δυο γεύματα που θα παραθέσει ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, προς τιμήν των επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή και στην 69η Σύνοδο της ΓΣ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, θα πάρει μέρος στις συναντήσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ΕΕ-ΝΑΤΟ και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Την ίδια μέρα, θα έχει συνάντηση με ηγέτες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και θα παραστεί σε εκδήλωση για τον αντισημιτισμό.

Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Την ίδια μέρα, θα παραστεί, ακόμα, στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τρομοκρατία, όπου θα προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ προεδρεύουν του ΣΑ για τον Σεπτέμβριο.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προσφωνήσει την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα, πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει μαζί τους στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, την ερχόμενη Κυριακή. Τη Δευτέρα, θα επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Τον κ. Βενιζέλο αναμένεται να συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου, ο κ. Κούρκουλας θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους άλλων κρατών και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις και συσκέψεις, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του κ. Κασουλίδη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και ενόψει των χωριστών συναντήσεων που αναμένεται να έχουν στη Νέα Υόρκη οι Αναστασιάδης, Βενιζέλος, Έρογλου και Τσαβούσογκλου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Ο κ. Αναστασιάδης, όπως τονίζεται, θα ζητήσει «αμερικανική στήριξη» για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

By