Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τροφές που σας ενυδατώνουν

Υπάρχουν πολλά μέρη στον ισημερινό όπου οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν καυτερές τροφές για να αισθανθούν δροσιά.

Γράφει η Δρ. Μαρία Ψωμά*

φωτογραφίαΌταν ο θερμοστάτης του σώματός σας βρίσκεται σε θερμοκρασία πάνω απο 98,6 F, ιδρώνετε.
Μόλις όμως κάθε σταγόνα ιδρώτα εξατμίζεται, αυτό σας δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς. Επομένως τα πικάντικα τρόφιμα όταν τα καταναλώνετε σας κάνουν να ιδρώνετε άρα να δροσίζεστε.
Εάν όμως δεν είστε τόσο του πικάντικου φαγητού υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας χωρίς το κάψιμο που προκαλεί η κατανάλωση καυτερού πιπεριού.

4_καλοκαιρινά φρούταΥπάρχουν τροφές πλούσιες σε νερό οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να λειτουργεί τόσο σκληρά ο οργανισμός.
Επίσης θα σας ενυδατώσουν και αν επιλέξετε τις σωστές τροφές, θα αναπληρώσουν τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Αγαπημένες τροφές είναι:

  • Φρούτα πλούσια σε νερό: Το καρπούζι, περιέχει 90 τοις εκατό νερό, ενώ παρέχει το 25% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης C , επίσης βάση του λυκοπένιου που περιέχει βοηθά στις αρτηρίες και στον προστάτη.
    Το πεπόνι, για κάθε φλιτζάνι που καταναλώνετε ωφελήστε το 17% των ημερήσιων αναγκών του καλίου σας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προστασία για τους μύες μετά την άσκηση.
    Επίσης, ένα δροσιστικό μίγμα νερού και θρεπτικών συστατικών αποτελούν τα κατεψυγμένα σταφύλια, τα πορτοκάλια και τα αγγούρια.
  • Σαλάτες: Αναμείξτε σαλάτες με μαρούλι (περιέχει 95% σε νερό αλλά καθόλου θρεπτικά συστατικά) και ρόκα ή κοκκινόφυλλο μαρούλι( με λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό αλλά περισσότερο πλούσιο θρεπτικά).
  • Γλυκίσματα: Πολτοποιημένη μπανάνα (πλούσια σε κάλλιο) με άρωμα βανίλιας ή κομματάκια σοκολάτας.
  • Δυο απολαύσεις του καλοκαιριού που όμως δεν βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι το παγωτό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα λίπους και η κρύα μπύρα καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει ,με αποτέλεσμα να ιδρώνετε λιγότερο, συμβουλή για κάθε μπύρα που καταναλώνετε, να πίνετε περίπου 2 ποτήρια νερό…

* Δρ. Μαρία Ψωμά
Ιατρός – Μικροβιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρικής & Χειρουργική της Παχυσαρκίας ( Paris VI)
Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης
Μέλος της American Society for Nutrition
Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφογενετικής

(Visited 1 times, 1 visits today)
By