Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρόικα: Διώξ’τε τους άχρηστους, πάρ’τε άλλους…

Απολύσεις αλλά και… προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ζητούν οι δανειστές.

dimosioi-ypalliloiΜε την εντολή να απολυθούν τα ακατάλληλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης  και να αντικατασταθούν με ικανά, έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, η οποία επιζητεί εναγωνίως την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του Δημοσίου. Η υστέρηση των εσόδων, λόγω της μη ικανοποιητικής απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είναι πρώτο και διαχρονικό ζήτημα στη λίστα «γκρίνιας» των δανειστών, οι οποίοι επιστρέφουν για την τελική επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας την Πέμπτη.

Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορ δεν αναμένεται έχουν τόσo άγριες διαθέσεις, όπως επικοινωνείται,  αλλά πρόκειται να δώσουν το περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο να βρει από που θα «κόψει» και θα «ράψει», ώστε να νοικοκυρευτεί η δημόσια διοίκηση.

Πάντως, στελέχη από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αναφέρουν ότι παραμένει κενή η λίστα με τους 25.000 υπαλλήλους, οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, με τα θέματα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα να αποτελούν αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων, αλλά να μην αποτελούν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει η συνέχιση του μέτρου είσπραξης του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, καθώς η τρόικα επιμένει στην παράτασή του και το επόμενο έτος, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από την τριτοκομματική κυβέρνηση. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το εν λόγω μέτρο. Η στρατηγική αυτή πιθανόν να θέσει  σε νέες περιπέτειες την συνοχή των τριών κομμάτων, καθώς η ΔΗΜΑΡ έχει, πλέον, δύο επιλογές: Η΄να υποχωρήσει πάλι ή να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Δεύτερο εμπόδιο, που πρέπει να ξεπεραστεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας, είναι η ρύθμιση για τα χρέη των οφειλών των υπουργείων  στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στόχος είναι να βρεθεί ο αριθμός των δόσεων, ο οποίος θα είναι ίδιος από όλα τα υπουργεία. 

 

 

By