Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρ. Πειραιώς: Όρος του Μνημονίου η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

… για να απομονωθούν τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα

Trapeza PeiraiosΑπο την Ε.Ε. καταρτίστηκαν οι όροι της συμφωνίας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών -που βρίσκονται στην Ελλάδα- στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτο επεσημανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κύπρο.

Μάλιστα, επεσήμανε οτι η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τέθηκε ως απαραίτητος όρος του μνημονίου για να «απομονωθούν τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και για να μην παρασύρουν και τις μητρικές τους τράπεζες στην Κύπρο».

Περί τιμήματος…

Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, που συμφωνήθηκε συνολικά και για τα τρία δίκτυα καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ο κ. Λοϊζίδης είπε «ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες συγκρίσιμες συναλλαγές στην Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σε ποιο βαθμό η τιμή πώλησης αντικατοπτρίζει τις συνθήκες της αγοράς και πώς συγκρίνεται με τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών, απάντησε ότι «έχουν γίνει πρόσφατα τρεις πωλήσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα».

Και στις τρεις περιπτώσεις, είπε, οι ξένες μητρικές τράπεζες (Societe Generale και Credit Agricole Γαλλίας και η BCP Πορτογαλίας) δέχθηκαν ουσιαστικά μηδενικό τίμημα πώλησης (περίπου 2 εκατ. ευρώ), να ανακεφαλαιοποιήσουν πλήρως τις τράπεζες (3,7 δισ. ευρώ) και επιπροσθέτως ανέλαβαν την υποχρέωση να επενδύσουν σημαντικά ποσά (πέραν των 550 εκ. ευρώ) στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Ουσιαστικά πλήρωσαν για να φύγουν από την Ελλάδα» τόνισε.

Όπως επίσης επισήμανε, αν η αρχική συμφωνημένη τιμή για τις κυπριακές τράπεζες ήταν 67% των κεφαλαιακών αναγκών, όπως διαμορφώθηκαν χρησιμοποιώντας το ακραίο σενάριο της Pimco, συμπεραίνεται ότι «η τιμή πώλησης που συμφωνήθηκε συνολικά και για τα τρία δίκτυα καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες συγκρίσιμες συναλλαγές στην Ελλάδα».

Οι κίνδυνοι για την Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενους κινδύνους για την Τράπεζα Πειραιώς από τη συμφωνία, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα δάνεια αυτά δεν χρειάζονταν περαιτέρω μείωση της αξίας τους, γι’ αυτό και ο διορισμός της Pimco από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη μελέτη και τους σχετικούς υπολογισμούς του σωστού επιπέδου απομείωσης σύμφωνα με το ακραίο σενάριο».

Η Τράπεζα Πειραιώς ουδέποτε είχε πρόσβαση στη μελέτη αυτή της Pimco, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η απομείωση αυτών των δανείων, που υπολογίστηκε υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες πολύ πριν τα γεγονότα της 16ης Μαρτίου 2013, «μπορεί και να αποδειχθεί μη επαρκής διαχρονικά».

«Εδώ έγκειται και ο κίνδυνος που η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των Αρχών, ανέλαβε τρία χαρτοφυλάκια που έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα σε άλλη τράπεζα» σημείωσε.

Πηγη: ΑΜΠΕ

By