Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Δεν συνθηκολογούμε με τα μνημόνια – Δεν θέλουμε εκλογές

Δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας αλλά και πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει εκλογές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑΔεν θα συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια» διεμήνυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει εκλογές σε αυτή τη φάση. Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επέκρινε σκληρά την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ενώ ως προς την στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ, απάντησε: «Στόχος μας είναι να σώσουμε την ελλαδα μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα και όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία»

Σε έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό και τους μιντιακούς παπαγάλους της μοιρολατρίας ότι εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν θα συνθηκολογήσουμε. Δεν θα πούμε ναι σε οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, να πούμε ναι στη διάλυση της κοινωνίας. Δεν θα πούμε «ναι» στην εκποίηση της Ελλάδας κάτω από οποιαδήποτε εκβιασμό. Δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του ναι στην ευρωπαϊκή τάξη ή στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο Σόιμπλε. Αυτή είναι η θέση μας όσο κι αν αυτό στεναχωρεί τον κ. Σαμαρά και τους εταίρους του στην κοινοπραξία του ναι σε όλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την τρόικα «συμμορία με τα κοστούμια», η οποία βρίσκει απέναντί της τον κ. Σαμαρά «που μετά τις εκλογές ζήτησε συγνώμη που ως αντιπολίτευση ψέλλισε ένα μισό όχι στο μνημόνιο. Τον κ. Βενιζέλο που από την αρχή είπε “ναι σε όλα” και που την ώρα που ο τόπος καίγεται αυτός θέλει να γίνει υπουργός. Και τον κ. Κουβέλη που λέει “ναι σε όλα”», σημειώνοντας πως είναι… τραγικό να «διαπραγματεύονται αυτοί οι άνθρωποι το σήμερα και το αύριο της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, προειδοποίησε την τρικομματική κυβέρνηση: «Βιάστηκαν και οι τρεις ιεράρχες που υπηρετούν τη Μέρκελ να ψάλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του ναι. Βιάστηκαν γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Βιάστηκαν γιατί είναι ανιστόρητοι, γιατί υπάρχουν σημαντικά όχι που άλλαξαν το ρου της ιστορίας έστω και αν κάποια στιγμή φάνηκε ότι έχουν υψηλό ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε ήττες».

«Ο κ. Σαμαράς θα τους υποδεχθεί με μια ανθοδέσμη και μια σειρά ναι: στο χαράτσι, στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στις ιδιωτικοποιήσεις ακόμα κι αν αυτές αποτελούν εκποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος. Όλη αυτή την περίοδο ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους δειλούς κυβερνητικούς του εταίρους να πουν ναι» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για τις επικείμενες επαφές με την τρόικα, τονίζοντας πως το μόνο που υπάρχει στον… ορίζοντα είναι «η επέλαση των δανειστών, να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και κατά προτεραιότητα από τους πιο φτωχούς και ευάλωτους».

Παράλληλα, κάλεσε το λαό να αντισταθεί στην τρόικα και τόνισε πως «είναι πια η στιγμή, πριν γίνει έρημη χώρα η Ελλάδα να αλλάξει τροπάριο έναντι στους επικυρίαρχους και για να γίνει αυτό πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση».

Όχι πάση θυσία στο ευρώ

«Επειδή είμαστε πολιτικός χώρος στον οποίο διεξάγεται μια έντονη συζήτηση. Για το θέμα του ευρώ έχουμε πάρει συγκεκριμένες θέσεις από την αρχή: δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας. Το βασικό δίλημμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα αλλά το να μην έχουμε λιτότητα. Στόχος μας είναι να σώσουμε την ελλαδα μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα και όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν «ψαχνόμαστε» για εκλογές

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι για να προκαλέσουμε εκλογές. Ξέρουμε ότι οι εκλογές προκαλούνται πρόωρα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όταν δεχθούν την απαραίτητη κοινωνική πίεση. Ως εκ τούτου δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κ. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση έχουν οποιαδήποτε ενοχή για τη μη εφαρμογή όσων υποσχέθηκαν. Θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και μέσα από τα αδιέξοδα που θα έρθουν. Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να φέρει νέα μέτρα στη Βουλή; Έχω την αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση φέρνοντας νέα μέτρα στη Βουλή δεν μπορεί να σταθεί γιατί οι ίδιοι βουλευτές που θα εξαναγκαστούν να ψηφίσουν ξέρουν ότι θα έχουν τρομακτική δυσκολία να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αυτό όμως που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι οι κοινωνικές εξελίξεις και όχι το ρευστό πολιτικό σκηνικό» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε: «Ο κύριος Τσίπρας ήταν σαφής: «Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο μέσα στο ευρώ, Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή έχουμε δραχμή και την Κυριακή δημοψήφισμα». Ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι το «μεγάλο του σχέδιο» είναι να εκβιάσει εταίρους, δανειστές και Ευρώπη. Φαίνεται ότι από τη στάση του για την Κύπρο, δεν κατάλαβε τίποτα. Προβλέπουμε ότι ο κύριος Τσίπρας θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ του κυρίου Λαφαζάνη και του κυρίου Αλαβάνου. Αν τώρα αυτές οι ακροβασίες βλάπτουν τον τόπο, ελάχιστα τον απασχολεί».

Επικριτικό ήταν και το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τσίπρας έδωσε μία ακόμη συνέντευξη Τύπου γεμάτη κοινοτοπίες, λεονταρισμούς και αντιφάσεις για να κρύψει την αμηχανία που του προκαλούν τα δύο πρόσφατα στρατηγικά του ατοπήματα: οι εθνικά ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις του σε σχέση με την Κύπρο και η απελπισμένη σύμπραξή του με τον κ. Καμμένο. Αυτά δεν μπορεί να τα εξηγήσει ούτε καν στα στελέχη του, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό που βλέπει και καταλαβαίνει» ανέφερε η Ιπποκράτους.

Σε ανταπάντηση του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει: «Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους, όπου θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά η υποταγή τους στις επιταγές της τρόικας, οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις των κυβερνητικών εταίρων για τη συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δείχνει την πλήρη συμφωνία τους στον ίδιο αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο.  Δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία διαφοροποίηση μεταξύ τους, καμία άλλη πρόταση, μονάχα ο μονόδρομος των απολύσεων, των εξοντωτικών φόρων, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου, που δεν είναι όμως τυφλός».

 

By