Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Δεν υπερασπιζόμαστε συντεχνίες

«Οι επενδυτές είναι αετονύχηδες και αεριτζήδες»

tsipras

Mε άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Η ιστορική σημασία της μάχης για την ΔΕΗ» και δημοσιεύεται στο Tvxs.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις γιατί θεωρεί ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ είναι «εθνικό έγκλημα» αλλά και να απαντήσει στις βολές της κυβέρνησης ότι προασπίζεται «συντεχνιακά συμφέροντα».

Παράλληλα κλιμακώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης επισημαίνοντας πως είναι «ιστορική υποχρέωση» η συκρότηση παλλαικού και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση της ΔΕΗ.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας κάνει μία αναδρομή στην ιστορία της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως με την ίδρυση της «έγινε φθηνή η παραγωγή και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πολίτες ενώ το ρεύμα πήγε σταδιακά και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο νησί της πατρίδας μας» και επισημαίνει πως τώρα η κυβέρνηση, 64 χρόνια μετά, «εκποιεί τα φιλέτα της» και «κρύβει από το λαό ένα θέμα εθνικής σημασίας που είναι η κοστολόγηση του πλούτου της ΔΕΗ».

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι υπερασπίζεται συντεχνίες εργαζομένων αναφέρει στο άρθρο χαρακτηριστικά: «Δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια. Ακόμα κι αν τα προνόμια αυτά κάποτε υπήρχαν, σήμερα όλοι μας ζούμε στις εποχές της μνημονιακής βαρβαρότητας, των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στα εισοδήματα. Συνεπώς, σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «έγκλημα ηθικό και οικονομικό» τη «διάλυση της ΔΕΗ» υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να δωρίσει τον οργανισμό στους επενδυτές σημειώνοντας «θέλουν να πάρουν έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής, και δωρεάν τον ορυκτό πλούτο. Τον εθνικό μας πλούτο, και μάλιστα έναντι ενός ευτελούς τιμήματος που μπορεί να συγκριθεί με το κόστος κατασκευής ενός μονάχα υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για αετονύχηδες και αεριτζήδες, παρά για επενδυτές».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως οι παραγωγοί ενέργειας «δεν θα σεβαστούν τους εργαζόμενους και δεν θα νοιαστούν αν το ρεύμα ακριβύνει 2 και 3 φορές» ενώ καταλήγοντας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε» στη συγκρότηση μετώπου αντίδρασης.

 

By