Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Διέξοδος, με ισχυρό δημόσιο τομέα

Τι μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνταντίνο Καραμανλή.

 

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Ο Κωνταντίνος Καραμανλής ήξερε ότι κάθε προσπάθεια αλλαγής ξεκινά από το δημόσιο τομέα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του, ενώ πρόσθεσε ότι υπερασπίσθηκε την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, τέσσερα πράγματα είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον Κ. Καραμανλή:

α) «είχε συλλάβει πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση».

β) υπερασπίσθηκε την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα.

γ) ήταν συναινετικός, ακόμη και όταν είχε 220 βουλευτές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά

δ) έκανε κινήσεις που άλλαζαν τα δεδομένα (έξοδος από ΝΑΤΟ, κρατικοποιήσεις).

Οι αναφορές αυτές περιέχουν το πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας προς την κοινωνία και ειδικά τους οπαδούς της συντηρητικής παράταξης, καθώς μίλησε έχοντας στο νου του ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η διέξοδος περιλαμβάνει ισχυρό δημόσιο τομέα: «Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα του Καποδίστρια, του Τρικούπη, του Βενιζέλου, έφερναν τομές πριν απ’ όλα στους θεσμούς και στη διοίκηση. Από το εκπαιδευτικό μέχρι το αγροτικό ζήτημα και από τα θέματα της γλώσσας μέχρι τα μεγάλα έργα και την εκβιομηχάνιση, η βάση κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης παρέμενε το κράτος και η δημόσια διοίκηση. Μεταρρυθμίσεις μέσω της ιδιωτικής οικονομίας δεν προέκυψαν ποτέ. Κι αυτό γιατί αγορά χωρίς δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει».

Και το δεύτερο στοιχείο είναι πως ο Καραμανλής «θέλει να έχει την ευθύνη των πολιτικών επιλογών η πολιτική εξουσία και η δομή ενός συντεταγμένου κοινοβουλευτισμού. Θέλει η πολιτική να έχει τον πρώτο ρόλο, να εξασφαλίζει τη σταθερότητα, και στα πλαίσια αυτά την οριοθέτηση του δημόσιου συμφέροντος απέναντι στα πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα ιδιωτικά συμφέροντα».

Από εκεί και πέρα επισημαίνεται η αναφορά Τσίπρα στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά του Κ. Καραμανλή όταν είχε πλειοψηφία 220 βουλευτών όπου στο Σύνταγμα του ’75 «κράτησε στο τέλος λογικές ισορροπίες και υποχώρησε σε πολλές από τις αιτιάσεις που προβάλλονταν για ροπή σε θεσμικό ή προληπτικό αυταρχισμό». Ενδεχομένως αυτό να μην είναι μόνο μία έμμεση κριτική προς την κυβέρνηση Σαμαρά και την επιλογή της οξύτητας που έχει κάνει, αλλά να πρόκειται για ένα πολιτικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

Το ίδιο ίσως να ισχύει και για την εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι «ο Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε δύο πρωτοβουλίες του Καραμανλή που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού: α) το 1974 βγήκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, β) προχώρησε σε κρατικοποιήσεις.

 

By