Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας προς Ιταλία: Θα είμαστε πρώτο κόμμα

«Δεν υποστηρίζουμε κανένα ευρωσκεπτικισμό» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

tsipras

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε ως κυβέρνηση θα είναι να προχωρήσουμε στην ακύρωση του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε στην ιταλική έκδοση της «Huffington Post».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, καθώς η εκλογική διαδικασία θα επιβεβαιώσει «την δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Παράλληλα, σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό του «εποικοδομητικού ευρωσκεπτικιστή» που έχουν χρησιμοποιήσει ιταλοί δημοσιογράφοι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «δεν στηρίζουμε κανέναν ευρωσκεπτικισμό. Στηρίζουμε μόνον την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Που δεν είναι τόσο απόμακρη, όσο νομίζετε, είτε ως προοπτική είτε ως περιεχόμενο. Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ” ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κ. Μέρκελ».

Σχετικά με το ιταλικό ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την ιταλική πρωτεύουσα και δηλώνει ότι «δε θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο ο κύκλος των περιοδειών μας σε ευρωπαϊκός χώρες».

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην πρώτη πράξη στην οποία θα προβεί αν εκλεγεί πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – φανερών και κρυφών. Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ” όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018. Δεν ισχύουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις – κύριες και επικουρικές – οι νέες περικοπές στους μισθούς, η μονιμοποίηση των χαρατσιών, οι απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ».

By