Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: «Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός»

«Εμείς θα αλλάξουμε τους κανόνες»

ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ 3ï ÖÅÓÔÉÂÁË ÍÅÏËÁÉÁ ÓÕÑÉÆÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÓ

Το μέλλον του τόπου, το μέλλον σας, δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι η ανεργία, η διαλυμένη εκπαίδευση, η μετανάστευση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ήρθε η ώρα της ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όπως είπε, η Ευρώπη είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και απλώνονται μπροστά της τρεις βασικές επιλογές:

«Η πρώτη είναι η επιμονή στο δόγμα της κ. Μέρκελ. Είναι η πεπατημένη που έχει προκαλέσει τραγωδίες, η λογική της υποτίμησης της εργασίας, της περιουσίας και της ζωής των ανθρώπων μέσα από βάρβαρα μνημόνια. Η δεύτερη είναι η λογική της εθνικής αναδίπλωσης και του λαϊκισμού. Είναι το μίγμα του νεοφασισμού και της επιστροφής σε εποχές καταστροφής. Η τρίτη είναι η επιλογή και η στρατηγική της αριστεράς, που αγωνίζεται για την Ευρώπη των λαών, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η αριστερά που είναι χρήσιμη για το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών είναι μια αριστερά που να επιδιώκει διαρκώς ευρύτερες συμπαρατάξεις και συσπειρώσεις γύρω από τα επίδικα της συγκυρίας, μια αριστερά που να καταλαβαίνει ότι λύσεις για την κρίση δεν μπορεί να έρθουν με πολιτικές εθνικής περιχαράκωσης, αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο.

«Και τώρα ξέρουμε ότι δεν αρκεί σε κανένα μας να διαμαρτύρεται μόνος εντός της χώρας του, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προτείνουμε λύσεις για το κοινό μας σπίτι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι μεγαλώνει και απλώνεται μέρα με τη μέρα.

«Η λαϊκή προσδοκία, πολλαπλασιασμένη από τη φτώχεια και την απόγνωση που γέννησαν τα τελευταία πέτρινα χρόνια, ακουμπά στο ΣΥΡΙΖΑ, οχι μόνο για τους καθημερινούς αγώνες αλλά και για τη διακυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Εξήγησε πως, όταν λέει έτοιμοι, δεν εννοεί έτοιμοι για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης. «Εμείς θα αλλάξουμε τους κανόνες» σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, «ορισμένοι θα αντιδράσουν, από αυτούς που έχουν καλομάθει να έχουν τη εξουσία τσιφλίκι τους και το κράτος πελάτη τους, αυτοί που τρέμουν στην ιδέα, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους πει: «Το πάρτι τελείωσε. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν κανόνες και μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού και του τόπου»».

Επικαλούμενος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μίλησε για μια πρώτη μεγάλη καθαρή νίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός απαίτησε αλλαγή πολιτικής και διέξοδο από την κρίση, ενώ «οι μνημονιακές δυνάμεις καταρρέουν όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και ηθικά».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, είπε πως η κοινωνία αγκάλιασε το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, «συσπειρώνεται γύρω μας σε μια πλατειά κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή, το ξήλωμα, την κατάργηση, του Μνημονιακού καθεστώτος και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».

Απαντώντας στις βολές της ΝΔ για το πρόγραμμα υπογράμμισε:

«Στην αρχή, οι αντίπαλοί μας έσπευσαν να βαφτίσουν παροχές, τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας και των ανθρώπων. Στη δική τους λογική το να μη πεθαίνουν από τη πείνα, να μην αυτοκτονούν από την απόγνωση, να μη ζουν στο σκοτάδι και να ξεπαγιάζουν το χειμώνα, χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι φαίνεται παροχή πολυτελείας. Όταν κατάλαβαν ότι τα επιχειρήματα τους δεν είναι πειστικά, άλλαξαν τροπάριο και άρχισαν να ακολουθούν ασθμαίνοντας, τη δική μας ατζέντα. Τόσο πολύ άτσαλα όμως που φτάνουν στο σημείο – για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση προσφιλή στο λεξιλόγιο της νέας γενιάς του διαδικτύου – φτάνουν στο σημείο του «τρολ»».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, ότι ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος έγιναν αντιμνημονιακοί που βγάζουν τηώρα από το μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «μας γυρίζει στα μνημόνια». Τι άλλο να πει κανείς πέρα από το ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μην έχοντας πια άλλο επιχείρημα άρχισε να «τρολάρει» ασυστόλως».

ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ 3ï ÖÅÓÔÉÂÁË ÍÅÏËÁÉÁ ÓÕÑÉÆÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÓ

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση των Μνημονίων βουλιάζει και αυτό είναι πια ανεπίστρεπτο».

Αφήνοντας αιχμές και κατά ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «όσο και να καταφεύγουν στις φούσκες, στα ψέματα, σε μια πελώρια μυθοπλασία που αναπαράγεται διαρκώς και από τα Μέσα Ενημέρωσης για να πείσουν τους Έλληνες ότι ζουν μια ιστορία επιτυχίας, η αλήθεια είναι τόσο πεισματάρα που οι φούσκες δεν κρύβονται».

Όπως δήλωσε, φούσκα αποδείχθηκε το Παρίσι (όπου έγινε η πρώτη συνάντηση του φθινοπώρου με την τρόικα), φούσκα αποδείχτηκε η παρουσία του κ. Σαμαρά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «η οποία έσκασε μάλιστα στα μούτρα των απογοητευμένων βουλευτών του, που έμειναν με τον ΕΝΦΙΑ στο χέρι, φούσκα αποδείχτηκε το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Μέρκελ, όπου πήγε για να αναστρέψει το φιάσκο της Διεθνούς Έκθεσης και γύρισε με την εντολή να κάνει τα μαθήματά του, φούσκα αποδείχτηκαν και οι κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση:

«Φούσκα και κύκνειο άσμα τους θα αποδειχτεί και η συζήτηση που προκαλούν για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει βέβαια και την αστεία πλευρά του αυτό. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους επειδή οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται τους βουλευτές τους. Κανονικά θα έπρεπε οι βουλευτές της να ζητούν από την κυβέρνηση αποδείξεις ότι τους εμπιστεύεται. Εκβιάζουν μια κάποια πειθαρχία στο ίδιο τους το στρατόπεδο που διατρέχεται από γκρίνιες, νευρικές κρίσεις και κινήσεις του τύπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Και την ίδια στιγμή, διατείνονται ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα».

«Εμείς λέμε λοιπόν ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος αγωνίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε πως στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και ζήτησε πάλι εκλογές:

«Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους, την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός, ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι” αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».

Όσον αφορά στην οικονομία, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενώ αφού διαβεβαίωσε πως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ισχυρή εντολή του λαού μας», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο δίλημμα: Μνημονιακό καθεστώς ή πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο λαός θα δώσει στις κάλπες σαφή και ξάστερη απάντηση, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

By