Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσιπάκι για την αντιμετώπιση της πλαστογραφίας!

Θέμα χρόνου το «έξυπνο» χαρτί να εγκαταλείψει το εργαστήριο και να αγκαλιάσει την αγορά.

moneyΜία μέθοδο ενσωμάτωσης τσιπ ,radio frequency identification (RFID) στο χαρτί χαρτονομισμάτων ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πλαστογραφίας. Τη μέθοδο ανέπτυξε  ομάδα του North Dakota State University και θα παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη για την τεχνολογία στο Institute of Electrical and Electronics Engineers στη Φλόριντα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για να μεταφέρει και συναρμολογήσει τα τσιπ στο χαρτί, ανοίγοντας νέες δυνατότητες πάνω στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της πλαστογραφίας, αλλά και την παρακολούθηση «ύποπτων» συναλλαγών. Το «έξυπνο» χαρτί, πέρα από χαρτονομίσματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε επίσημα έγγραφα, εισιτήρια, σε ταμπέλες ή «στάμπες» εταιρειών σε καταναλωτικά προϊόντα. Η τεχνολογία RFID χρησιμοποιείται ήδη στο εμπόριο, αλλά τα τσιπ ήταν ογκώδη, δημιουργώντας προβλήματα.

Η μέθοδος του πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα έχει σαφές πλεονέκτημα, καθώς παρουσιάζει εξαιρετικά λεπτά τσιπ, που τοποθετούνται στις επιθυμητές θέσεις και στη συνέχεια συναρμολογούνται με τοποθέτηση κεραιών χάρη στην τεχνολογία λέιζερ. Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Βαλ Μαρίνοφ, σημείωσε ότι η διαδικασία είναι πολύ ταχύτερη και πολύ φθηνότερη σε σχέση με μεθόδους που χρησιμοποιούνται ήδη.

Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει ακόμα εμπορικές προτάσεις, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς οι δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας για χρήση στην αγορά φαίνονται πολλές οπότε και θεωρείται πως δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν η μέθοδος «βγει» από το εργαστήριο.

By