Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσουνάμι από το σεισμό των 8,2 βαθμών της Χιλής χτύπησε την Ιαπωνία

Το τσουνάμι χτύπησε κυρίως τις παράκτιες περιοχές στο νησί Χοκαΐτο στα βόρεια της Ιαπωνίας αλλά και το λιμάνι Κούτζι στην επαρχία Ιγουάτε σε απόσταση 550 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο

japan-tsounami
Reuters

Τσουνάμι ύψους περίπου 40 εκατοστών χτύπησε τις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας μία ημέρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό 8,2 βαθμών που έπληξε τη βόρεια Χιλή σε θαλάσσιο χώρο περίπου 100 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή, ανέφερε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Το τσουνάμι χτύπησε κυρίως τις παράκτιες περιοχές στο νησί Χοκαΐτο στα βόρεια της Ιαπωνίας αλλά και το λιμάνι Κούτζι στην επαρχία Ιγουάτε σε απόσταση 550 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, χωρίς να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Οι ιαπωνικές αρχές πάντως είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τσουνάμι ύψους περίπου ενός μέτρου που θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές της βόρειας και βόρεια-ανατολικής Ιαπωνίας νωρίς την Πέμπτη.

Το 2011, οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, με τραγικά αποτελέσματα για την Ιαπωνία καθώς άφησαν πίσω τους περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους. Επίσης προκλήθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκσουσίμα, η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Το μακρινό 1960 περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιαπωνία από ένα τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε και πάλι από σεισμό στη Χιλή μεγέθους τότε 9,5 βαθμών.

By