Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤτΕ: Οι τράπεζες παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης από το εξωτερικό

Τι σημείωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για τις τελευταίες τραπεζικές εξελίξεις

provopoulos

Με θετικά μηνύματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκφράστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως τα stress tests των τραπεζών έγιναν με αυστηρά κριτήρια, ενώ υπογραμμίζει πως «ξένοι επενδυτές είναι σήμερα έτοιμοι να τοποθετήσουν σε ελληνικές τράπεζες περί τα 6 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την ποιότητα του stress test, αλλά και για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του stres test και τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητούσε οι κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ενώ σημειώνει  ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν παρουσίασε κάποια δική του ανάλυση που να υποστηρίζει τέτοιους μεγάλους αριθμούς.

Ερωτηθείς για το αν ενημέρωσε έγκαιρα την ηγεσία της χώρας για το τσουνάμι που ερχόταν το 2008 υποστηρίζει πως «όταν ανέλαβα διοικητής από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα στα τέλη του 2008προειδοποίησα για τον κίνδυνο των δίδυμων ελλειμμάτων. Μετέφερα τις ανησυχίες στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στις αρχές του 2009 δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο για την παρακολούθηση της οικονομίας. Στην πρώτη συνέντευξη του οργάνου αυτού εξήγησα ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα. Από το καλοκαίρι είχα επίσης ενημερώσει στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ».

Προσθέτει πως «οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΤτΕ ήταν συνεχείς και θα έλεγα ενοχλητικές σε κάποιους. Στις 18 Σεπτεβρίου του 2009, δηλαδή περίπου δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές δημοσιεύσαμε το κρατικό έλλειμμα του 8μήνου, που ήταν στο 8% του ΑΕΠ. Έτσι όλοι πληροφορούνταν για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 είχα συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και την Λ. Κατσέλη. Τους περιέγραψα αναλυτικά την κατάσταση».

Για την εγχώρια οικονομία εμφανίζεται αισιόδοξος αναφέροντας: «η χώρα έχει περάσει τον κάβο. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, ωστόσο είναι απαραίτητη η υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Και συνεχίζει: Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον δημόσιο τομέα. Αν και σε μέγεθος είναι μεγάλος ωστόσο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται και να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από την Eurobank χωρίς να έχει ενισχύσει την τράπεζα τονίζει: «Στο θέμα της Eurobank είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση».

Ερωτηθείς για την απότομη μεγέθυνση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Προβόπουλος ανέφερε «πως Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε είτε ιδιωτικές τράπεζες, όπως την Γενική και την Millennium, είτε κρατικές τράπεζες υπό εξυγίανση όπως η ΑΤΕ, για τις οποίες ουδείς άλλως εκδήλωσε ενδιαφέρον. Απέκτησε αργότερα και τις κυπριακές τράπεζες, όπου επίσης καμιά άλλη συστημική τράπεζα δεν κατέθεσε προσφορά. Το γιατί οι άλλες τράπεζες δεν ενδιαφέρθηκαν είναι ζήτημα που άπτεται του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων του Λαυρεντιάδη της Proton τονίζει: «Για τον κ. Λαυρευντιάδη έχω πει ξανά ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω από το εφαρμόζει με αυστηρότητα το νόμο. Όλες οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από συλλογικά όργανα. Σας θυμίζω ότι ο κ. Λαυρεντιάδης εκείνη την εποχή θεωρούνταν από τους ισχυρότερους και πλέον αξιόπιστους επιχειρηματίες. Είχε κατ΄ επανάληψη βραβευτεί».

Για το θέμα της δεύτερης θητείας στην ΤτΕ δηλώνει πως «αν η κυβέρνηση με τιμήσει με την εμπιστοσύνη της και μου ζητήσει να συνεχίσω το έργο τότε ασφαλώς θα είμαι παρών».

By