Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΤτΕ: Πτωτικά θα συνεχίσει να κινείται η ελληνική αγορά ακινήτων

Αρνητικά έχει λειτουργήσει και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια το κόστος κατασκευής νέων ακινήτων δεν μειώνονταν

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά, με μικρότερους ρυθμούς, για τα επόμενα τρίμηνα υποστήριξε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο συνέδριο Prodexpo, ο Θεόδωρος Μητράκος, Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, παρά την πτώση κατά 42% σε πραγματικές τιμές (36,4% σε ονομαστικές) ειδικά στα διαμερίσματα θα συνεχιστούν οι πιέσεις αφού οι τιμές συνδέονται με το διαθέσιμο εισόδημα, το ποσοστό ανεργίας, κλπ. Η πτώση τιμών κατά τη διάρκεια του 2014 προσεγγίζει το 7%.

Το πρώτο τμήμα της αγοράς που θα ανακάμψει θα είναι αυτό των επαγγελματικών ακινήτων στο οποίο καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση: οι τιμές στα γραφεία έχουν υποχωρήσει κατά 53% (κατά 35% στα ενοίκια), στα καταστήματα λιανικής κατά 52% (στα ενοίκια 40%), ενώ στα βιομηχανικά κτίρια και τις αποθήκες η πτώση φτάνει το 53,8%, σε σύγκριση με το 2008.

Η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται σήμερα στο 15% της δυναμικότητάς της σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο. Μάλιστα, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς καθώς πρέπει να κλείσουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Όπως ανέφερε ο Θ. Μητράκος, στα ανοικτά ζητήματα περιλαμβάνονται ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος, η γρήγορη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς σήμερα υπάρχει τεχνητή υπερφορολόγηση για ορισμένα ακίνητα, η πιθανή κατάργηση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αλλά και η εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.

Αρνητικά έχει λειτουργήσει και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια (μεταξύ 2008 και 2012) το κόστος κατασκευής νέων ακινήτων δεν μειώνονταν, αλλά αντίθετα είχε παρουσιάσει και αύξηση. Οι σχετικοί δείκτες άρχισαν να κινούνται πτωτικά από το 2012 και μετά. Το υψηλό κόστος αντικατάστασης παλαιών κτιρίων πιέζει περαιτέρω τις τιμές κατά τον κ. Μητράκο.

By