Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ

 Η εντυπωσιακή συμμετοχή των μελών και φίλων του Κινήματος στις διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιπποκράτους, κάνει το Συνέδριο ένα ακόμη πιο απαιτητικό εγχείρημα.

PASOK ekloges thepaperΤώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ. Η εντυπωσιακή – για τα πολιτικά, δημοσκοπικά, εκλογικά και κοινωνικά δεδομένα – συμμετοχή των μελών και φίλων του στις διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιπποκράτους, κάνει το Συνέδριο ένα ακόμη πιο απαιτητικό εγχείρημα.

Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, καλείται να “αναβαπτισθεί” με νέα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα αν θέλει να παραμείνει ζωντανό. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του thepaper.gr φέρνει το ΠΑΣΟΚ στο ισχνό 7,9%, αρκετά πιο κάτω από τα ποσοστά της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο και το ποσοστό αυτό, αλλά και η συμμετοχή των μελών του, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει «ζωντανό» και πάντως δεν έχει τελειώσει οριστικά ως πολιτική δύναμη.

Το κρίσιμο τεστ του Συνεδρίου, θα αποδείξει αν το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσκολλημένο σε ιδεολογήματα παλαιάς εποχής, σε μεθόδους παλαιοκομματικού τύπου ή έχει κατανοήσει την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη δομή, τις πρακτικές και τις ιδεολογικές οσμώσεις μεταξύ των τάσεων του, που πραγματικά να δίνουν κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, η «γενναία» κίνηση Βενιζέλου να προτείνει να μειωθεί το ποσοστό σταυροδοσίας στα κεντρικά όργανα από το 40% στο 10%, σπάζοντας έτσι τις «λίστες», είναι ένα δείγμα ανοικτού κόμματος. Αν όμως υποχωρήσει (όπως του ζητούν ορισμένοι) και επιστρέψει στο ποσοστό του 40% για να «μπετονάρει» τους «ημετέρους» και να διασφαλίσει την πλειοψηφία στα όργανα, θα σημάνει απλώς την επιστροφή σε οργανωτίστικα τερτίπια.

Εξάλλου, από την επόμενη εβδομάδα, «μετρά» αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η στάση του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την κίνηση του Πρωθυπουργού (που είναι σε γνώση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη) θα αποτυπώσει και τις προθέσεις της ηγεσίας της Ιπποκράτους.

Καθ’ όλη την χθεσινή ημέρα πάντως, ήταν πολλοί εκείνοι που συνέρρευσαν στις εσωκομματικές διαδικασίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους υποστήριζαν ότι πάνω από 112.000 μέλη και φίλοι του Κινήματος συμμετείχαν στις πανελλαδικές διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων. Παρά την ένταση των προηγούμενων ημερών, δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στα εκλογικά τμήματα.

«Αν όλοι αυτοί που ψήφισαν εργάζονταν για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» σχολίαζαν με νόημα στελέχη της Ιπποκράτους.  «Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενη ανάλογη διαδικασία, σάρωσε τις μιζέριες και τα κατάλοιπα παλαιών μηχανιστικών αντιλήψεων» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος “φωτογραφίζοντας” όσα στελέχη του κόμματος μιλούν για “αλχημείες”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι «αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μία εσωκομματική υπόθεση, αλλά αφορά όλον τον ελληνικό λαό”, χαρακτηρίζοντας το Συνέδριό του ΠΑΣΟΚ ως “ένα εθνικό πολιτικό γεγονός«. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε το συνέδριο ως “αφετηρία αλλαγής” και “σπόρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς”.

Η Ιπποκράτους, έδωσε χθες στη δημοσιότητα κάποια ενδεικτικά στοιχεία από την συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά εστάλησαν από τους υπευθύνους της ΚΟΕΣ και τους υπευθύνους των ΝΟΕΣ απ” όλη την επικράτεια. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τις 112.000 ενώ τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την ΕΚΑΠ σήμερα. Ειδικότερα ψήφισαν συνολικά 112.016 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Στις περιφέρειες (πλην νομού Κυκλάδων και Ικαρίας) ψήφισαν 105.908, στο συνδικαλιστικό τομέα 2.970 και στον τομέα Επιστημόνων 1.726. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής συμμετοχής αλλάζει το μέτρο εκλογής συνέδρων, επομένως εκτιμάται ότι οι σύνεδροι θα αυξηθούν κατά χίλιους. Ως εκ τούτου, όπως εκτιμάται, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περί τους 4.200 αντιπροσώπους.
Μετά από αυτή τη συμμετοχή κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες, τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν πως “καταρρέουν οι κατηγορίες κάποιων συντρόφων μας για προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος και ποδηγέτησης των συσχετισμών”. Όπως σημείωναν “δεν μπορεί να γίνει νοθεία σε 100.000 ανθρώπους” ενώ επικαλούνταν τις φωτογραφίες με τις “ουρές” που σχηματίστηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, παρά τα διθυραμβικά σχόλια της Ιπποκράτους ως προς την συμμετοχή, παραμένουν οι εντυπώσεις από τις καταγγελίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για “εκλογικά μαγειρέματα”. Τόσο ο Μιχάλης Καρχιμάκης (που ηγείται της κίνησης των “10”, όσο και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, επιμένουν στις αιτιάσεις τους, εγκαλώντας την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης αλλά επί της ουσίας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για επιχείρηση-νοθείας στο επικείμενο Συνέδριο.

 

 

By