Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπέρ δημοσίου τα χρήματα των αδρανών λογαριασμών

Εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία  συναλλαγή για χρονικό διάστημα είκοσι 20 ετών.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Στη δικαιοδοσία του Δημοσίου περνά το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών που θα μείνουν αδρανείς για περισσότερο από 20 έτη, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί, αποδεδειγμένα, καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών. Η επομένη της τελευταίας συναλλαγής αποτελεί την έναρξη ισχύος της εικοσαετίας.

Στις πραγματικές συναλλαγές περιλαμβάνεται και κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται από τρίτους κατ” εντολή οποιουδήποτε από τους δικαιούχους, όπως και κάθε αίτημα του δικαιούχου προς το πιστωτικό ίδρυμα για ενημέρωσή του σχετικά με το υπόλοιπο του καταθετικού του λογαριασμού.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να στέλνουν στο δικαιούχο της αδρανούς κατάθεσης ειδοποίηση πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, ενημερώνοντάς τον σχετικώς, ανά 5, 10 και 15 έτη.

Τα χρήματα των αδρανών λογαριασμών θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου και θα χρησιμοποιούνται για κοινωνική πολιτική. Κάθε Απρίλιο θα πρέπει οι τράπεζες να ενημερώνουν για το ύψος των αδρανών καταθέσεων που έχουν έως εκείνη την χρονική στιγμή.

Επίσης κάθε Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να ενημερώνει πόσα τραπεζικά ιδρύματα λειτουργούν στην χώρα.

 

By