Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπεγράφη αμυντική συμφωνία Ουάσιγκτον- Μανίλας

Η συμφωνία επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν πρόσβαση σε στρατόπεδα, να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και να εξοπλίσουν τις θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και πλοίων στις Φιλιππίνες

amerikanika strateumata_enoploi

Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων εξαιτίας των εδαφικών διαφορών στην θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι Φιλιππίνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν τη Δευτέρα στην υπογραφή συμφώνου άμυνας που θα επιτρέψει την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στη χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Βολτέρ Γκαζμίν και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μανίλα Φίλιπ Γκόλντμπεργκ υπέγραψαν αυτή τη 10ετή συμφωνία ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Η συμφωνία επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν πρόσβαση σε στρατόπεδα, να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και να εξοπλίσουν τις θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και πλοίων στις Φιλιππίνες. Η συμφωνία άνοιξε ένα νέο κύκλο αμυντικής συνεργασίας, περισσότερα από 20 χρόνια μετά το κλείσιμο των αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού.

By