Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπεγράφη από τον Γ. Μανιάτη το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης

«Το ΣΟΑΠ αποτελεί στην πράξη τη διέξοδο για να επιλύσουμε στρεβλώσεις δεκαετιών»

maniatis giannis

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσμοθετείται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης  για το κέντρο της Αθήνας και πρόκειται στη συνέχεια να αποσταλεί στους συναρμόδιους Υπουργούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ανατροπή της υποβάθμισης και την ανάδειξη του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και δεσμεύει τις Υπηρεσίες ως προς τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του. Προσεγγίζει ολοκληρωμένα την ανάπτυξη της πόλης και προβλέπει, πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Υλοποιείται για πρώτη φορά και οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2021.

Για την ολοκλήρωση του Σχεδίου προηγήθηκε Διαβούλευση και πολύμηνη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, με τον συντονισμό του ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο έχει γίνει αποδεκτό από το Δήμο Αθηναίων, καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής.

«Η έγκριση του ΣΟΑΠ, καταδεικνύει την πολιτική μας βούληση να υλοποιήσουμε μια στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Μόνο με τέτοιες δράσεις μπορούμε να κατακτήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο, ένα σχέδιο απολύτως ρεαλιστικό, καταστάλαγμα ευρύτατης διαβούλευσης και στενής συνεργασίας όλων των συναρμόδιων Αρχών, Φορέων και Υπηρεσιών, που ευχαριστώ θερμά για την συνδρομή τους στην προσπάθεια.

Το ΣΟΑΠ αποτελεί στην πράξη τη διέξοδο για να επιλύσουμε στρεβλώσεις δεκαετιών και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στην πόλη της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης αντιμετωπίζουμε ολιστικά τα προβλήματα και προωθούμε σειρά δράσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Η πόλη αποκτά πλέον την οικονομική αναζωογόνηση και αίγλη που δικαιούται και οι πολίτες της την ποιότητα ζωής που τους αξίζει».

By