Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Εξετάζεται μείωση προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Θέτει ως προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

lefta xrei ofeiles

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο,  ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέτει ως προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η πολιτική που θα εφαρμοσθεί στο εξής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι «σφεντόνα για τους μικροοφειλέτες και πολυβόλο για τους μεγαλο-οφειλέτες».

Για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε, θα αξιοποιηθούν διατάξεις της νομοθεσίας που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων η αγωγή καταδολίευσης για την προστασία του Δημοσίου από μεταβιβάσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων θα επικεντρώνεται, όπως συμπλήρωσε, σε οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
Όσον αφορά στη μείωση των προστίμων, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται είναι ήδη υψηλά, με συνέπεια να μην εισπράττονται.

Τονίζεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχονται σήμερα σε 10% για δίμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση της οφειλής, 20% για καθυστέρηση ενός χρόνου και 30% για δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στην απόδοση παρακρατούμενης οφειλής (όπως του φόρου μισθωτών υπηρεσιών) επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο διπλάσιο της οφειλής, κάτι το οποίο κρίνεται ως υπερβολικά υψηλό.

Στο μεταξύ ξεκινούν άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών σεμινάρια για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τον έλεγχο των εμβασμάτων, ενώ θα προσληφθούν 500 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι μειώσεις σε όσους δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα περάσουν αυτόματα μέσω του ΤΑΧΙSnet στα εκκαθαριστικά τους, που θα είναι έτοιμα έως το τέλος του μήνα.

By